Kako prepoznati da je dijete žrtva digitalnog nasilja?

Dostupnost različitih elektronskih uređaja kao što su smartphone, tablet, računar i dr. uz pomoć kojih djeca još od najranijeg djetinjstva pristupaju internetu, dovodi do problema u sigurnosnom aspektu njegovog korištenja i potencijalnom riziku da djeca postanu žrtve nasilja na mreži. Zabrinuti roditelji često ne znaju kako mogu prepoznati da je njihovo dijete žrtva digitalnog nasilja, koje se često događa upravo u njihovom prisustvu i pod njihovim nadzorom.

Istraživanje o medijskim navikama djece i stavovima roditelja, provedeno 2019. godine od strane organizacija RAK i UNICEF u BiH, pokazalo je da djeca uglavnom vide pozitivne strane društvenih mreža, stranica i aplikacija koje koriste, a adolescenti češće nego ostali ističu da im društvene mreže pomažu da uspostave i održavaju prijateljstva. Međutim, adolescenti češće primjećuju i njihove negativne strane, kao što je osjećaj pritiska da se bude popularan i prisustvo zlobnih komentara i postupaka. Roditelji su prema istraživanju osrednje zabrinuti u vezi sa potencijalno štetnim aspektima aktivnosti njihovog djeteta na internetu. 

Roditelji u Bosni i Hercegovini nisu sigurni da li, kada je njihovo dijete u pitanju, prednosti interneta nadmašuju rizike i imaju li dovoljno znanja da pomognu svom djetetu da ostane sigurno na internetu, pogotovo kada su u pitanju starija djeca. Zato je veoma važno da se roditelji upoznaju sa vrstama digitalnog nasilja, načinima na koje se oni vrše i znakovima upozorenja da je njihovo dijete možda žrtva internetskog zlostavljača.

Digitalno nasilje – cyberbullying, može uključivati neželjeno kontaktiranje (cyberstalking), seksualno ili emocionalno zlostavljanje, kao i razne načine ponižavanja, ignoriranja, prijetnji, zastrašivanja i dr. Može se događati bilo gdje, bilo kada i ponavljati tokom dužeg vremenskog perioda, a njegovi učinci mogu naškoditi fizičkom, mentalnom i psihičkom zdravlju djeteta i potrajati i u odrasloj dobi.

Digitalno nasilje mogu vršiti svi. Odrasli, djeca, nepoznati ljudi, članovi porodice ili bliski prijatelji, a meta zlostavljača može biti bilo tko. Posebno su izložena djeca iz ranjivih grupa, sramežljiva i introvertna djeca, ali i ona koja su popularna i uspješna. Mnoga djeca ne žele priznati da su žrtve online uznemiravanja i zlostavljanja, zbog čega je važno da roditelji uoče ukoliko se nešto tako dešava, a neki od uobičajenih znakova upozorenja koji na to ukazuju su:

Promjena u izgledu i ponašanju – To je prvi znak da nešto nije u redu. Strah i uznemirenost uzrokovani zlostavljanjem mogu dovesti do poremećaja u ishrani i spavanju, kao i do naglih promjena raspoloženja. Dijete postaje povučeno i tajnovito, a tuga, plač, ljutnja, bijes, osjećaj srama i krivnje oslikavaju duboki emocionalni problem, koji izuzetno umanjuje njegovo samopouzdanje.

Korištenje tehnologije:

  • Dijete provodi na mreži više ili manje vremena nego inače ili iznenada napusti društvene mreže.
  • Izgleda zabrinuto, uplašeno ili ljutito nakon aktivnosti na internetu koje često sakriva.
  • Skriva identitet osoba sa kojima komunicira.
  • U svojim elektronskim uređajima posjeduje više različitih sadržaja i kontakata nego prije.
  • Povlači se u zasebne prostorije kada dobije poruku ili e-mail i ne dozvoljava drugima pristup svojim elektronskim uređajima.

Loš uspjeh u školi i izbjegavanje škole i hobija – Nedostatak pažnje i koncentracije u školi uzrokovan stresom, nesanicom ili strahom može dovesti do pada školskih ocjena i aktivnosti, izbjegavanja odlaska u školu uz izgovore djeteta da se loše osjeća, te iznenadnog napuštanja hobija (sport, glazba i sl.).

Promjena socijalnih navika i izolacija – Djeca odjednom primjetno gube kontakt sa svojim dotadašnjim prijateljima i stvaraju nova prijateljstva, a ponekad se potpuno izoliraju od društva.

S obzirom na to da djeca veliki dio dana provedu u školi, važnu ulogu u njihovoj zaštiti imaju nastavnici. Promjene ponašanja u razredu koje mogu ukazati da je dijete žrtva online nasilja, a posebno vršnjačkog su:

  • vidljiva tuga i izbjegavanje kontakta očima,
  • nekontrolirani izljevi bijesa i ljutnje,
  • povlačenje u sebe i izbjegavanje druženja sa drugom djecom, koja ga i često ismijavaju,
  • slabiji angažman za vrijeme nastave nego prije,
  • slabiji školski rezultati.

Ako dijete prizna da je zlostavljano, sa velikom pažnjom ga treba saslušati, reći mu da za to nije krivo i dati mu punu podršku, a zlostavljanje prijaviti. U Bosni i Hercegovini digitalno nasilje se može prijaviti, između ostalih, Centru za sigurni internetPlavom telefonu i dr., a ukoliko je riječ o porukama kojima je ugrožena vaša ili sigurnost vama bliske osobe, potrebno je o svemu obavijestiti policiju.

Podijelite sa