“Univerza v Ljubljani” – Prezentacija master i doktorskih studija

Studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni su plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij.

Zašto studirati na Univerzitetu u Ljubljani? Pored toga, što je Univerzitet u Ljubljani najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, rangiran je među najboljih 3% univerziteta u svijetu, a od ove godine je i među 9% univerziteta u svijetu koji se globalno ističu po pružanju odlične kombinacije visokokvalitetnog obrazovanja i pristupačnosti. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40.000 studentica i studenata, a već nekoliko godina uzastopno mnogi internacionalni dolaze upravo iz Bosne i Hercegovine.

U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 665, od toga 399 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 250 na magistarskim i 16 na doktorskim studijskim programima, a što je najvažnije, studenti iz Bosne i Hercegovine mogu studirati pod jednakim uvjetima kao i slovenski.

Slovenija je s Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i magistarski studij, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obvezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinanciranja doktorskog studija.

Ukoliko želite upisati magistarske ili doktorske studije, poziva vas se da se pridružite prezentaciji mogućnosti za magistarske i doktorske studije, koja će se održati online 10. travnja 2024. godine sa početkom u 14:00h. Na ovoj prezentaciji moći ćete saznati ne samo o mogućnostima upisa studija na Univerzitetu u Ljubljani, već i o svim prednostima i mogućnostima koje imate kao student, te kada je riječ o akademskom, karijernom i osobnom razvoju. Prezentacija će biti na engleskom jeziku, a potrebna je prethodna registracija.

Rokovi za prijavu za magistarske i doktorske studijske programe razlikuju se na svakoj članici Univerziteta i biće objavljeni na stranici na linku.

Pozivamo vas i da posjetite web-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresirani, kao i štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što treba znati prilikom donošenja odluke o studiranju na navedenom univerzitetu, te pripremite svoja pitanja.

Podijelite sa