USAID/INSPIRE – Trening procedure nabavki

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi Procedure nabavki.  

Kao i u svakodnevnim životnim situacijama, kada obavljamo kupovinu za osobne potrebe i nastojimo dobiti najbolju kvalitetu za uloženi novac, i u poslovanju je bitno racionalno i ekonomično raspolagati sredstvima i iskoristiti tržišne prilike na način koji osigurava racionalnu upotrebu novčanih sredstava. Globalizam je doveo do ogromnog porasta konkurencije na tržištu koja je pružila mogućnost da isti ili sličan proizvod možemo nabaviti po različitim cijenama, kao da i za iste cijene možemo dobiti proizvode različite kvalitete. Osim porasta pozitivne konkurencije, povećan je i rizik poslovanja, kao i nelojalna konkurencija. Iz ovog razloga, potrebno je što bolje ispitati tržište i pronaći najbolji omjer cijene i kvalitete prije nego se zaključi bilo koja značajnija kupovina, te osigurati da je odabrani dobavljač pouzdan za ostvarivanje poslovne suradnje.

Za vrijeme ovog treninga, učesnici/ce će kroz interaktivan i dinamičan rad slušati i raditi na unaprjeđenju znanja, koja se između ostalih tiče sljedećih tema:

  • Procedura nabavke,
  • Sistem povrata PDV-a,
  • Arhiviranje dokumentacije,
  • Pravila i procedure upravljanja imovinom i opremom, inventura.

Poznavanje prethodno navedenih tema neophodno je za praćenje i implementaciju financija projekta, a svaka tema je na neki način povezana sa svim ostalim obrađenim temama. Nakon završenog modula, učesnici/e će steći potrebno znanje da:

  • provedu proceduru nabavke u skladu sa zakonskim i projektnim pravilima,
  • pravilno popune Zahtjev za povrat PDV-a i adekvatno pripreme popratnu dokumentaciju,
  • sistematično arhiviraju dokumentaciju procedure nabavke,
  • pravilno upravljaju imovinom i opremom.

Trening je namjenjen predstavnicima nevladinih organizacija, i moguće je na trening delegirati samo jednu osobu ispred jedne organizacije. Trening je planiran za 26 učesnika, i sama prijava na trening ne podrazumijeva i učešće na istom. Organizator snosi troškove radnih materijala, ishrane tokom trajanja treninga, smještaja i putnih troškova koji se refundiraju isključivo organizaciji koju učesnik/ca predstavlja tokom trajanja treninga. Detaljnije tehničke informacije i program rada odabrani učesnici/ce, dobiti će nekoliko dana pred početak treninga.

Potvrdu o učešću na treningu će dobiti učesnici/ce koji/e budu prisutni minimalno 90% vremena tokom trajanja treninga.

Registracija je moguća putem ovog linka. 

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti putem e-maila nejla.memisevic@usaidinspire.ba  ili na broj 033/778-772.

Detaljnije o događaju:

Početak događaja11-22-2023 12:30 pm
Završetak događaja11-24-2023 1:30 pm
Početak registracije11-03-2023 8:00 am
Slobodnih mjesta60
Krajnji datum prijave11-15-2023 5:00 pm
Podijelite sa