Studentski savjeti – Što pokloniti prijateljima kada diplomiraju?

Kada vas prijatelj pozove na obranu diplomskog odmah krećete razmišljati o poklonu.

Društvene mreže pune su slika mladih ljudi koji su završili fakultet, a netko od njih sigurno je vaš prijatelj. Kada vas prijatelj pozove na obranu diplomskog odmah krećete razmišljati o poklonu. Najbolje je da poklon bude spoj korisnog, ali i nečega što će ostati kao uspomena. Odabir poklona uveliko ovisi i o bliskosti sa osobom koja vas poziva na obranu diplomskog. Ako je u pitanju najbolji prijatelj/ica, sigurno već imate na umu mnoštvo ideja za poklon, ali ako je neko s kim se manje družite, možda vam treba savjet za odabir poklona. Neke od primjera poklona pročitajte u nastavku teksta…

1. Knjiga – Knjiga je dobar izbor jer je riječ o win-win situaciji. Ako dobro poznajete književni ukus osobe kojoj poklanjate, onda možete potražiti i nešto iz “slobodne literature”. Ako ne poznajete što ta osoba voli čitati, uvijek možete potražiti neku knjigu (iz struke) koja će svršenom studentu pomoći pri profesionalnom usavršavanju. Na prvoj stranici možete napisati posvetu i datum.

2. Rokovnik i olovka – Ovo je jako dobra ideja za svakog poslovnog mladog čovjeka/ ženu koji planiraju svoje obveze i zapisuju ih u rokovnik. Sad postoje mnogi obrti koji mogu ugravirati željenu posvetu na rokovnik/olovku pa čak i metalnu pločicu sa magnetom koju može koristiti umjesto akreditacije.

3. Nakit – Ako je u pitanju djevojka, širok je izbor nakita koji možete pokloniti. Muškarcu ćete ipak birati sat. Također, na poleđini sata ili privjeska možete ugravirati željenu posvetu. Jedna od opcija je i pametni sat koji je naročito popularan u zadnje vrijeme.

4. Cvijeće – Djevojci obvezno kupite cvijeće. Ruže su uvijek pun pogodak, a ako znate koje cvijeće prijateljica najviše voli, onda je uspjeh zagarantovan. Potrudite se pri aranžmanu i odabiru boja i obavezno ostavite papirić sa posvetom.

5. Parfem – Parfem je odličan poklon za svakoga, a naročito za parfemoljupce. Ukoliko odaberete parfem uzmite neki univerzalni i ne eksperimentirajte previše. Uz parfem napišite i čestitku s posvetom koja će ostati kao uspomena na taj dan.

6. Čestitka – Čestitka može biti dio poklona, naročito ako poklanjate parfem ili šminku. Postoje i gotove čestitke, a možete i napraviti svoju vlastitu i smotati je u obliku diplome ili studentske kape.

7. Novčanik, remen, kravata – Najčešći pokloni koji se kupuju muškarcima. No i djevojke se mogu obradovati lijepom remenu, novčaniku ili torbi.

8. Torba – Ovaj poklon zavisi od zanimanja svršenog studenta. Ako je programer, informatičar i slično, izaberite torbu za laptop. Ako je svršenik fakulteta nastavničkog smjera kupite poslovnu torbu.

9. Pokloni koji se tiču zanimanja – To se odnosi pojedinačno na svako zanimanje. Ako je u pitanju budući doktor, možete mu pokloniti stetoskop, mantil, otoskop, puls oksimetar, tlakomjer. Ako prijatelj ima afinitet prema kirurgiji možete pokloniti hiruršku kapu ili šarenu bluzu ako je izbor pedijatrija. Ako je u pitanju osoba koje će mnogo vremena provoditi za računarom i možda čak povremeno raditi od kuće možete izabrati kupiti dobar miš, slušalice itd. Raspitajte se šta je potrebno za pojedina zanimanja i na osnovu tog izaberite poklon.

10. Slike – Ako ste vrlo bliski prijatelji uokvirena slika ili album zajedničkih slika odlična je uspomena i poklon kojem će se vaš najbolji prijatelj sigurno obradovati.

11. Novac – Ako se ne možete odlučiti za poklon, možete napisati čestitku koju ćete staviti u kovertu i u istu kovertu stavite novac.

Preuzeto: Studomat.ba

Podijelite sa