Stipendije Vlade Republike Češke za akademsku 2024/25 godinu

Saznajte više o uvjetima za dodjeljivanje stipendija Vlade Republike Češke za akad. 2024./25. godinu.

Tko se može prijaviti za stipendije Vlade Republike Češke? Kandidati trebaju:

  • biti građani Bosne i Hercegovine, te imati trajni boravak u Bosni i Hercegovini;
  • biti spremni početi i uspješno završiti čitav program univerzitetskog studija (postdiplomski ili doktorski) u Republici Češkoj, na jednom od javnih univerziteta;
  • do početka studiranja u Češkoj završiti prethodni stepen obrazovanja.

Kandidati s dvojnim državljanstvom, od kojih je jedno iz EU, nemaju pravo prijaviti se za stipendiju, kao ni studenti sa trajnim boravkom u Republici Češkoj.

Koji smjer, koji program i na kojem jeziku mogu studirati uz stipendije Vlade Republike Češke? Stipendije Vlade Republike Češke za akademsku 2024/25. godinu se nude:

  • Postdiplomske programe na češkom jeziku (program obuhvata jednogodišnje obvezno studiranje češkog jezika i pripreme za prijemni ispit iz oblasti za koju se student prijavljuje). Stipendije se dodjeljuju samo za programe  iz odabranih područja studija u kojima je nastava na češkom jeziku: (1) Poslovanje i administracija (2) Prirodne nauke, matematika i statistika, (3) Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i veterina (4) Informatika i komunikacijske tehnologije (ICT), (5) Inižinjerstvo, proizvodnja i građevina. Nakon završene pripremne godine studenti polažu prijemni ispit. Uspješno polaganje prijemnog ispita je uslov za nastavak stipendije.
  • Postdiplomske i doktorske programe na engleskom jeziku (program pretpostavlja dovoljno poznavanje engleskog jezika, koje se provjerava putem testa). Programe na engleskom jeziku nude samo određeni univerziteti. Stipendije se dodjeljuju samo za programe iz odabranih područja studija u kojima je nastava na engleskom jeziku: (1) Poslovanje i administracija, (2) Prirodne nauke, matematika i statistika, (3) Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i veterina (4) Informatika i komunikacijske tehnologije (ICT), (5) Inižinjerstvo, proizvodnja i građevina. 

Ako niste sigurni da li Vaš preferirani smjer studiranja odgovara ponudi stipendija Vlade Republike Češke, probajte popuniti online prijavu i/ili se obratite osoblju Ambasade Republike Češke.

Kako da se prijavim i kakav je rok? Studenti, koji ispunjavaju sve prethodno navedene uvjete trebaju popuniti ONLINE prijavu na adresi http://registr.dzs.cz/registr.nsf . Prijava mora biti popunjena najkasnije do 30. rujna 2023. godine. Ovog dana će sistem biti zatvoren i popunjavanje aplikacija neće više biti moguće.

Što nakon online prijave? Nakon uspješno završene prijave ćete dobiti e-mail sa potvrdom Vaše registracije i sa informacijom od kada i na koji način će Vam biti omogućeno polaganje testa općih sposobnosti za studiranje (i testa znanja engleskog jezika, ukoliko izaberete studiranje na engleskom jeziku). Testovi se polažu online. Svaki student polaže test individualno. Test općih sposobnosti za studiranje traje 30 minuta, sadrži 15 pitanja i moguće je polagati ga na dva različita jezika (engleski ili češki). Student prije početka testiranja sam izabere jezik za polaganje. Test znanja engleskog jezika traje 60 minuta i sadrži 100 pitanja podijeljenih u 4 sekcije. Testovi se za svakog pojedinačnog kandidata automatski generiraju. Procjena testa se vrši centralno, putem elektronskog registra, odmah nakon testiranja.

Kada ću saznati da li sam primljen/a? U travnju/svibnju 2024. godine će se u Pragu sastati posebna komisija za stipendije, koja će donijeti definitivnu odluku o dodjeljivanju stipendija. Na osnovi odluke će Ministarstvo putem Ambasade na kraju svibnja/početkom lipnja 2024. godine dostaviti uspješnim studentima definitivno rješenje o dodjeljivanju stipendije. Zajedno sa rješenjem će primljeni studenti dobiti poziv da apliciraju za dozvolu za dugotrajni boravak u Republici Češkoj u svrhu studiranja. Napomena, oni koji žele studirati na češkom jeziku mogu vrijeme između slanja dokumentacije i dobivanja rješenja o dodjeli stipendije iskoristiti za pripremu, tj. učiti Češki jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (lektorat češkog jezika).

Dodatno:

Podijelite sa