Konvencija o radu s mladima u BiH – Prijavi se !!

Poziv mladima – Institut za razvoj mladih KULT poziva mlade da se pridruže prvoj Konvenciji o radu s mladima u Bosni i Hercegovini koja se održava u Sarajevu od 4. do 6. srpnja 2023. g.

Rad s mladima nije se često spominjao u Europi prije početka 21. stoljeća. Partnerstvo Vijeća Evrope i Europske komisije je objavilo i tri publikacije o povijesti i razvoju omladinskog rada, a do sada su organizirane i tri konvencije o radu s mladima na Europskom nivou (2010, 2015. i 2020.) iz kojih su proistekle dvije deklaracije o radu s mladima. Treća konvencija je ujedno i početak Bonskog procesa kroz koji zajednica prakse u Europi razmatra sve aspekte rada s mladima, te definira konkretne korake u provedbi Europske agende i programa namijenjenih mladima.

Jednako kao i u Europi, u Bosni i Hercegovini rad s mladima kroz povijest je doživio različite oblike, područja djelovanja ali i pristupe i načine financiranja. Iako omladinski sektor BiH prati europske programe, aktivnosti i Bonski proces, njegova provedba u BiH još nije adekvatno započela, te se veliki dio europskih programa za mlade u BiH primjenjuje tek djelomično.

Organizacije civilnog društva, omladinske organizacije, krovna tijela mladih, organizacije koje se bave pitanjima mladih, institucije nadležne za pitanja mladih, donatorska zajednica koja ulaže u pitanja mladih, istraživači i drugi u BiH do sad nisu imali adekvatnu priliku za razmjenu iskustva, proslavu dostignuća, te promišljanje aktuelnih tema za omladinski sektor. Upravo zato Institut za razvoj mladih KULT u partnerstvu s Ambasadom Švedske u BiH organizira prvu Konvenciju o radu s mladima u BiH.

Cilj prve Konvencije o radu s mladima u BiH je uspostaviti svrsishodan dijalog svih aktera koji se bave pitanjima mladih uvažavajući dosadašnji razvoj rada s mladima, rad organizacija civilnog društva koje rade s mladima i institucionalni okvir za rad s mladima u BiH. Konvencija je platforma za dijalog i dalji razvoj rada s mladima u BiH. Prva Konvencija poziva i na snažnije umrežavanje svih aktera, te opredijeljenost na svim nivoima vlasti za dalji razvoj i održivost rada s mladima u BiH. Konvencija će aktualizirati sva pitanja važna za omladinski sektor, te omogućiti nove sinergije, inicijative i partnerstva.

Zaključci Konvencije će bilježiti zajedničke stavove svih učesnika kako bi se svim akterima, posebno donosiocima odluka i javnosti poslala poruka o važnosti rada s mladima, prepoznavanja svih aktera, te uključivanja BiH i aktuelne programe u regiji i Europi.

Teme konvencije: Rad s mladima na EU putu BiH / Dobrobit rada s mladima / Inovacije u radu s mladima.

Poziv mladima – Institut za razvoj mladih KULT poziva mlade da se pridruže prvoj Konvenciji o radu s mladima u Bosni i Hercegovini koja se održava u Sarajevu od 4. do 6. srpnja 2023. g.

Ukoliko imaš od 18 do 30 godina i želiš da se i tvoj glas čuje na prvoj Konvenciji o radu s mladima u BiH ovo je prilika za tebe. Ukoliko imaš iskustvo u radu sa mladima, volontiranju, osmišljavanju i predlaganju kreativnih rješenja za bolje uslove za mlade, te doprinosiš prepoznavanju problema, prvenstveno u svojoj zajednici ali i na nivou BiH, Institut te poziva da se prijaviš na događaj.

  • Prijaviti se možeš do nedjelje, 2. srpnja 2023. godine do 23.59 sati putem linka I KONVENCIJA.
  • Institut će svim odabranim učesnicima proslijediti agendu i tehničke informacije 03.VII.2023.g.
  • Dodatne informacije o prvoj Konvenciji o radu s mladima u BiH možeš dobiti i putem e-maila  katarina.vuckovic@kultbih.org ili broja telefona 033-778-765.

Preuzeto: Institut za razvoj mladih KULT

Podijelite sa