TikTok – mjesto zabave i opasnih izazova

TikTok je trenutno najpopularnija društvena mreža među mladima. Ipak, pokazalo se da može biti mjesto za širenje loših ideja – proteklih mjeseci i godina je bilo izazova koji su se pokazalo ekstremno opasnima.

U istraživanju koje je provedeno, pokazalo se da je otprilike svaki peti tinejdžer sudjelovao u nekom online izazovu, ali isto tako da je jedan od njih pedeset sudjelovao u ‘riskantnom i opasnom’, i manje nego jedan od 300 u ‘zaista opasnom’. Istraživanje doduše nije bilo usmjereno ni na jednu specifičnu platformu.

Ipak, u zadnje vrijeme postoji sve veća briga oko rasta, na raznim društvenim mrežama, potencijalno opasnih online izazova, koji vode do ozbiljnih ozljeda – jedan od njih je bio i prošlogodišnji trend ‘skull-breaker’ koji je harao TikTokom, a ove godine je ‘milk-crate challenge’ mnoge ozlijedio. Ideja je bila da se pokušate popeti na vrh piramide od paketa mlijeka. Online izazovi ne moraju biti samo opasni, već mogu i promovirati neke dobre ideje, kao što je bio slučaj s ‘ice-bucket’ izazovom, koji je pomogao potaknuti na razgovor o ALSu (amyotrophic lateral sclerosis). Istraživanje TikToka se također bavilo i samoubojstvom i samoozljeđivanjem.

Neovisno istraživanje provedeno za TikTok je kao uzorak uzelo učitelje, roditelje i 54.00 tinejdžera (13-19 godina) iz UK-a, SAD-a, Njemačke, Australije, Italije, Brazila, Mexica, Indonezije, Vijetnama i Argentine. Stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanju su primijetili da je adolescencija razdoblje koje je uvijek bilo povezano s pojačanim preuzimanjem rizika. Kao odgovor na rezultate, TikTok je rekao da će poraditi na tehnologiji “koja obavješćuje timove za sigurnost na iznenadan rast neprikladnog sadržaja povezanog s hashtagovima”, kako bi to povezali i “mogli primijetiti potencijalno opasno ponašanje”. Na primjer, ako bi hashtag #foodchallenge, normalno korišten za dijeljenje recepata, odjednom postao često korišten na videima koji krše pravila, tim bi to istražio. TikTok već sada ima praksu uklanjati sadržaj koji “promovira ili veliča opasne radnje”.

Podijelite sa