AIESEC – Iskoristi priliku, pronađi svoju praksu

AIESEC je međunarodna neprofitna organizacija koja mladima pruža priliku stručnog usavršavanja kroz stručne prakse i međunarodne volonterske razmjene. AIESEC u Bosni i Hercegovini postoji od davne 1955. godine, što AIESEC u Bosni i Hercegovini svrstava u jedan od najstarijih u svijetu.

Ono što ovu organizaciju čini posebnom je aktivan rad na UN-ovim ciljevima održivog razvoja upravo kroz stručne prakse i volonterske razmjene. Cilj AIESEC-a je da svaki pojedinac pronađe mjesto za sebe i put kojim će izgraditi liderske vještine, što naposlijetku rezultira društvenim dobrom.

Sve navedene benefite AIESEC ostvaruje kroz prilike za prakse u preko 120 zemalja širom svijeta. Ova omladinska organizacija nudi 3 vrste praksi i stručnih usavršavanja, a to su:

  • Global Volunteer,
  • Global Talent i
  • Global Teacher.

Global Volunteer je najpopularnija prilika koja se odnosi na program internacionalnih volonterskih praksi. Zastupljena je kod mladih koji žele steći praktično iskustvo volontiranjem kako bi se u budućnosti istakli na tržištu rada i upoznali sa kulturom zemlje u kojoj borave. Trajanje ove prakse ogleda se u periodu od 6 do 12 tjedana. Za obavljanje volonterske prakse nije potrebna diploma.

Global Talent je plaćena praksa koja se obavlja u kompanijama širom svijeta, a pruža se mladim osobama koje su diplomirale. Stručna praksa nudi mladima priliku da obavljaju posao u svojoj struci za istaknute kompanije, navedeni program traje od 6 do 78 tjedana.

Global Teacher je plaćeni program pri čijem završetku se dobiva potvrda o iskustvu u ulozi edukatora. Ovaj program se realizira kroz rad u obrazovnim ustanovama, a trajanje prakse predviđeno je za najmanje 9 i najviše 78 tjedana. Za učešće u Global Teacher programu također je potrebna diploma dodiplomskog studija.

Ako želiš iskusiti i iskoristiti priliku, posjeti http://wwww.aiesec.org, izaberi praksu koja ti odgovara i prijavi se. Sretno !!

Podijelite sa