Tečaj za vodiče u avanturističkom turizmu

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) sklopio je partnerstvo s Adventure Trade and Travel Association (ATTA) u cilju unapređenja vještina vodiča avanturističkih putovanja i tako odgovorio na izazov koji je nedavno pripremljena Strategija za razvoj avanturističkog turizma u BiH identificirala kao jedan od najvećih prioriteta. Jedna od aktivnosti koja se provodi u okviru projekta je i ovaj tečaj za vodiče u avanturističkom turizmu u Bosni i Hercegovini. 

Posljednjih godina, Bosna i Hercegovina je sve više prepoznata kao izvrsna turistička destinacija zbog svog odličnog geografskog položaja, kvalitetne ponude hrane i pića, te zbog konkurentnosti usluge. Avanturistički turizam koji se nudi na njenim najznačajnijim rijekama Uni, Vrbasu, Neretvi i Tari, kao i duž staza Via Dinarica, pruža nevjerojatna iskustva kroz brojne aktivnosti – raftinga, vožnje kajakom, planinarenja, foto-safari, do promatranja divljih životinja i kušanja lokalne hrane. 

U promociji resursa koji su važni za avanturistički turizam, od velikog značaja su i ljudi koji će naše prirodne ljepote približiti stranim turistima. Bitno je da se uspostavi povjerenje, jer aktivni turizam često podrazumijeva opasne situacije i aktivnosti u kojima turisti moraju imati sposobnog i iskusnog vodiča. 

Biti avanturistički vodič je posao koji vam omogućava da budete ambasador BiH i da vaš ured bude u prirodi, ali istovremeno je veliki izazov koji podrazumijeva cijeli niz vještina koje se ne zaustavljaju na tehničkim uvjetima koje osiguravaju određene licence. Kao avanturistički vodič, vi ste sportaš, diplomat, učitelj, pripovjedač, ljekar, ekolog, zabavljač, a sve u isto vrijeme. Kakve impresije i iskustva će posjetioci odnijeti sa sobom nakon posjete Bosni i Hercegovini u najvećoj mjeri zavisi od vodiča.  

Stoga, važno je da avanturistički vodiči rade u skladu s najboljim međunarodnim praksama i da agencije za avanturistička putovanja osiguraju da se njihovo cjelokupno osoblje, posebno vodiči, pridržavaju takvih smjernica. 

Što dobivate pohađanjem ovog tečaja?

 • Certifikat ATTA, najveće globalne mreže avanturističkog sektora  koja okuplja više od 30,000 individualnih vodiča, turoperatera, turističkih zajednica, organizacija za marketing i upravljanje destinacijama, instruktora, kompanija za outdoor opremu i medija o turizmu; 
 • Godišnje članstvo u ATTA Adventure Travel Hub-u koje vam osigurava pristup najnovijim istraživanja, analizama, upitima za suradnju s poznatim medijima iz svijeta turizma, ATTA događajima, kao i umrežavanje s avanturističkim turoperatorima i ostalim djelatnicima iz avanturističkog sektora širom svijeta; 
 • Učenje najboljih međunarodnih praksi za avanturističke vodiče;  
 • Video prikaz brojnih vježbi koje ćete uvijek moći koristiti kako biste se podsjetili prije polaska na turu; 
 • Iskustva i praktične savjete avanturističkih vodiča širom svijeta i stručnjaka za avanturistički turizam; 
 • Kroz tečaj vas vodi Jean-Claude Razel, instruktor sa preko 30 godina iskustva u avanturističkim aktivnostima.

Tko može pohađati ovaj tečaj?

Tečaj je namijenjen osobama koje imaju dobro znanje engleskog jezika, koje su već imale iskustva u profesionalnom vođenju grupa i namjeravaju se i dalje baviti ovim pozivom. Prednost će imati osobe koje već posjeduju neku od domaćih ili međunarodnih relevantnih licenci (Planinarski savez, Međunarodna rafting federacija, UIMLA, itd.), te već rade ili imaju ponudu da rade za nekog od bh. turoperatora i ponuđača programa avanturističkog turizma. 

Tečaj se sastoji od 6 modula kroz koje vas vodi Jean-Claude Razel, renomirani ATTA instruktor sa preko 30 godina iskustva. U nastavku vam pružamo osnovne informacije o svakom modulu. Sadržaj tečaja:

 • Modul 1: Uvod,
 • Modul 2: Vodiči mogu spasiti svijet,
 • Modul 3: Savladajte vještine vodiča,
 • Modul 4: Uloga vodiča u sigurnosti i upravljanje rizikom,
 • Modul 5: Služba za korisnike i upravljanje grupom,
 • Modul 6 : Tumačenje prirodne i kulturne povijesti.

Prijavite se za pohađanje tečaja – link

Napomena: Nakon skupljanja prijavnica, USAID Turizam će izvršiti bodovanje na osnovu određenih kriterija. Samo osobe koje uđu u uži krug bit će obaviještene kako dalje mogu pristupiti ATTA tečaju za avanturističke vodiče za samo 50$.

turizambih.ba

Podijelite sa