UMiD obuka – Prijavi se !!

 • Budi i ti dio 18. generacije obuke koja mijenja život !!
 • UMiD je mjesto gdje vaša kreativnost i ideje dolaze do izražaja!
 • #Uči_misli_i_djeluj
 • #Institut_za_razvoj_mladih_KULT

Pitate se što je UMiD? Jednostavno rečeno – obuka koja mijenja život. S ovom rečenicom su suglasni i često je ponavljaju mnogi koji su do sada prošli obuku koja se kontinuirano održava kroz 17 generacija. UMiD je inkubator mladih lidera koji su aktivni ili bi željeli biti aktivni/ji u društvu. Obuka koja vam omogućava da postanete primjer, pokretačka snaga u zajednici i učestvujete u rješavanju konkretnih problema mladih. Pored ovog, omogućava vam da se pripremite i za vlastitu karijeru, steknete nove vještine, ali i da upoznate nove mlade ljude sa sličnim interesima i prijatelje za života.

Kome je obuka namijenjena? Svim motiviranim mladima, koji imaju želju biti prepoznati u svojim zajednicama kao lideri koji osmišljavaju kreativna rješenja, predlažu i kreiraju aktivnosti u zajednicama s ciljem stvaranja boljeg okruženja za život mladih. Ukoliko se pronalazite dok čitate ovo, i znate kako sa kreativnim idejama odgovoriti na potrebe i  probleme mladih, a osoba ste u dobi od 18-30 godina ovo je poziv za vas.

Zašto i kako UMiD mijenja život? Kroz jednu godinu UMiD pruža priliku da mladi uče i teoretski i praktično bez obzira imaju li liderskog iskustva ili ne. Tijekom obuke polaznici stječu samopouzdanje, uočavaju svoje sposobnosti i potencijale, uče kako raditi u timu, praktično doživljavaju solidarnost, kreativnost, sposobnost komuniciranja, te razvijaju osjećaj za odgovornost u odnosu na društvo. Osim toga, kroz obuku se uči argumentirano diskutirati, nalaziti i koristiti informacije i materijale koji su potrebni, te razvijaju vještine koje mladima pomažu da budu konkurentniji na tržištu rada. To mladima omogućava da se kasnije lakše snađu u poslovnom svijetu i naprave uspješnu karijeru. Na društvenom planu obuka utječe na to da se mladi više angažiraju i smisleno provode svoje slobodno vrijeme, a svoje znanje i iskustvo prenose na druge mlade. Kroz cijelu obuku mladi uče i stječu iskustva prije svega o tome šta znači biti odogovran građanin i kako sebe i druge uključiti u društvene procese. O broju novih poznanstava i prijateljstva koje mladi ostvare kroz obuku ne moramo posebno ni govoriti.

Liderstvo u praksi – Tijekom obuke mladi će imati priliku da Uče o njima važnim temama, a obuka će  potaknuti da Misle o sebi, vršnjacima, zajednici, liderstvu i građanskom aktivizmu kao alatu za promjene. Kako znanja stečena tokom obuke ne bi ostala samo na nivou teorije, imat će priliku da ih praktično primijene i da Djeluju u svojoj lokalnoj zajednici za bolji položaj mladih. Provedbom lokalne građanske inicijative (LGI) uz mentorstvo iz Instituta, mladi će pokrenuti promjene u zajednicama u cijeloj BiH. Lokalnu građansku inicijativu mladi smišljaju zajedno sa vršnjacima iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i financijski podržati Institut.

Moduli i termini održavanja UMiD obuke: Moduli će se održavati jednom mjesečno, počevši od veljače 2023. godine i biti će organizirani tokom četvrtka, petka i subote. Tokom ljeta održat će se i ljetna škola. Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima modula, o čemu će odabrani polaznici biti pravovremeno obavješteni.

 • Timski rad i liderstvo 23 – 25. veljača 2023. g.
 • Građanski aktivizam i volontiranje 16 – 18. ožujak 2023. g.
 • Pisanje i provođenje projekata 27 – 29. travanj 2023. g.
 • Politike prema mladima 18 – 20. svibanj 2023. g.
 • Javno zagovaranje i lobiranje 8 – 10. lipanj 2023. g.
 • Komunikacija i odnosi s javnostima 6 – 8. srpanj 2023. g.
 • Ljetna škola (samoosnaživanje, ljudska prava i rješavanje konflikata) 4 – 12. kolovoz 2023. g.
 • Traženje posla 21 – 23. rujan 2023. g.

Gdje se UMiD događa? Druženja će se odvijati u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA (Sarajevo), a tokom obuke će se posjetiti i nekoliko drugih zanimljivih lokacija.

Troškovi? Ako ste čitanjem ovog poziva pronašli sebe i na korak ste do prijave, ali niste sigurni tko će to sve platiti, molimo vas da se ne brinete za to. Institut snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala koje koristiš tokom obuke UMiD.

Kako se prijaviti – Vrlo jednostavno !!

 • Ukoliko ste zainteresirani za učešće u UMiD obuci, ispunjavate navedene kriterije, želite da se pokrenete i mijenjate stvari u svojoj zajednici, a imate ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimite video koji će odgovoriti na pitanje: Kako mogu biti heroj u očima mladih iz zajednice?
 • Razmislite o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susreću mladi u vašoj zajednici. Kada prepoznate najvažnije probleme i potrebe, osmislite kako bi mogli da ih riješite i ispričajte nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute. Također, video možete kreirati i objaviti na jednoj od društvenih mreža (TikTok, Instagram, Facebook, Youtube…) i proslijediti link.
 • Ukoliko smatrate da ćete se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budite slobodni to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jedne stranice A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.
 • Za obuku se prijavljujete putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi ovdje u okviru kojeg ćete nam dostaviti i vaš rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedete i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).
 • Prijaviti se možete do nedjelje, 29.01.2023. godine do 23.59 sati.
 • Ako biste voljeli čuti iskustva drugih mladih koji su prošli UMiD obuku, možete to uraditi na ovom linku.
 • Ukoliko Vam sve ovo zvuči previše dobro, ali nije u potpunosti jasno i imate pitanja, posjetite online info sesiju i saznajte sve što vas zanima. Online info sesija održat će se u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. godine u 17:00 sati, a registrirati se na info sesiju možeš na ovom linku.

Tko je Institut za razvoj mladih KULT? Institut za razvoj mladih KULT jedna je od vodećih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja pune dvije decenije aktivno radi na unaprjeđenju položaja mladih, provodi različite inicijative usmjerene na poboljšanje položaja mladih i kreiranja društva u kojem mladi mogu da ostvare svoj puni potencijal. Na tom putu, Institut blisko surađuje sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim organizacijama civilnog društva, a sve to ne bi bilo moguće bez mladih koji daju pokretačku snagu Institutu. Institut kroz svoje programe i obuke mladima pruža priliku da grade svoje kapacitete kako bi bili spremni aktivno učestvovati u donošenju odluka i da mijenjaju stvari na bolje u svojim društvenim zajednicama. Jedna od takvih obuka je i obuka Uči, misli i djeluj! – UMiD.

Dodatne informacije o UMiD obuci i Javnom pozivu za učešće u obuci možete dobiti i putem emaila anel.hotic@kultbih.org ili broja telefona 033/778-765.

Podijelite sa