Kreditna sredstva bez kamate i naknade za ublažavanje utjecaja i posljedica Covid-19

  • Financijska potpora za mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini
  • Sredstva u iznosu do 50.000,00 EUR po kreditu i klijentu, bez kamate i naknade

S ciljem unaprjeđenja ekonomskog i socijalnog napretka Bosne i Hercegovine, Vlada Savezne Republike Njemačke preko Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), omogućila je grant sredstva za Bosnu i Hercegovinu za ublažavanje utjecaja i posljedica Covid-19 na mikro, mala i srednja poduzeća u iznosu od 12 miliona KM. Grant ugovor je potpisala Njemačka razvojna banka – KfW sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, dok je za banku partnera odabrala UniCredit Bank d.d. Mostar.

Svrha programa jeste pružanje financijske potpore za mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini koja su, zbog otežanih okolnosti uslijed pandemije virusa COVID-19, pretrpjela značajne gubitke. Pružanje financijske potpore navedenim poduzećima ujedno predstavlja direktan doprinos unaprjeđenju poslovnog okruženja kao i očuvanju radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Korisnici ove linije imati će na raspolaganju sredstva u iznosu do 50.000,00 EUR po kreditu i klijentu, bez kamate i naknade. Sredstva će se odobravati s rokom dospijeća ne dužim od 15.12.2024. godine, uz mogućnost grace perioda do 6 mjeseci pri odobravanju. U svrhu apliciranja za navedena sredstva, bit će potrebno dokumentirati financijske gubitke poduzeća, izazvane pandemijom virusa COVID-19.  

Posljedice pandemije virusa COVID-19 su, nažalost, još uvijek prisutne na tržištu Bosne i Hercegovine. Partnerstvo KfW s UniCredit Bank d.d. u značajnoj će mjeri imati pozitivan efekat na mikro, mala i srednja poduzeća, omogućavajući im da kroz financijsku potporu, bez troškova kamate i naknade, saniraju negativne posljedice uzrokovane pandemijom, ojačaju svoju poziciju na tržištu te nastave put daljnjeg rasta i razvoja za dobrobit lokalnih zajednica u kojima posluju.

„Nakon vrlo uspješne implementirane prve faze programa za ublažavanje posljedica COVID-19 na mikro, mala i srednja poduzeća, vlada Republike Njemačke je omogućila dodatna sredstva s istom namjenom, te će KfW program implementirati s dugogodišnjim partnerom u BiH, UniCredit Bank d.d. Mostar. Time KfW u suradnji sa svojim partnerskim financijskim institucijama u BiH nastavlja pružati podršku privredi i stanovništvu, te kroz programe nastavlja jačati ekonomiju i pristup financijskim uslugama za sve korisnike“, rekla je Dž.Huremović, zamjenica direktora KfW-a za Bosnu i Hercegovinu.

Podijelite sa