Natječaj za pohađanje studijskog programa u SAD-u

Akademski američki program Studije američkih instituta za naučnike (SUSI) objavio je poziv za šestotjedni akademski program u Sjedinjenim Američkim Državama čija je svrha pružiti univerzitetima i naučnicima iz drugih država priliku da prodube svoje razumijevanje američkog društva i institucija, kulture i vrijednosti.

U pozivu objavljenom na stranici Američke ambasade u Bosni i Hercegovini navedeno je šest instituta iz šest različitih oblasti, a svaki institut uključuje četverotjedni boravak, i do dva tjedna integriranog studijskog putovanja u drugu regiju SAD-a.

Od svih učesnika se očekuje da u potpunosti učestvuju u programu, ali i da, budući da se akademski programi u potpunosti izvode na engleskom, dobro poznaju taj jezik. Od učesnika se očekuje da aktivno učestvuju u svim seminarima i panel diskusijama. Napominje se da je riječ o intenzivnom programu, tokom kojeg će biti malo vremena za osobne aktivnosti koje nisu povezane sa programom.

Svi troškovi učesnika su pokriveni programom, uključujući administraciju programa, putovanja u zemlji i prijevoz, kulturne, poštanske i pomoćne naknade, kao i one vezane za knjige te troškove stanovanja i izdržavanja, kao i troškove međunarodnih putovanja i vize.

Dostupni programi:

  • Institut za novinarstvo i medije,
  • Institut za američku politiku i političku misao,
  • Institut za vanjsku politiku SAD,
  • Institut za ekonomiju i održivi razvoj,
  • Institut za kulturu, identitet i društvo,
  • Institut za suvremenu američku književnost.

Mogu se prijaviti svi zainteresirani, starosti između 30-50 godina, iskusni naučnici i profesionalci iz institucija visokog obrazovanja ili organizacija usmjerenih na istraživanje (neprofitne, think tanks, i druge organizacije). Potrebno je da kandidati imaju diplomu ili značajno znanje o tematskoj ili srodnoj oblasti.

Između ostalog je istaknuto i da će prioritet imati kandidati koji imaju planove za unapređenje, ažuriranje ili razvoj tečaja i/ili obrazovnih materijala sa fokusom na američke studije. Također, u pozivu piše da su idealni kandidati pojedinci čija matična institucija želi uvesti aspekte američkih studija u svoje nastavne planove i programe, da razvije nove tečaje iz predmeta Instituta, da poboljša i ažurira postojeće tečaje o SAD-a ili da ponudi specijalizirane seminare/radionice za profesionalce u oblastima američkih studija koje se odnose na temu programa.

Kandidati iz Bosne i Hercegovine svoje prijave trebaju poslati Američkoj ambasadi e-mailom do 30. studenog 2022.g.. Podnosioci zahtjeva moraju ispuniti ovaj obrazac za prijavu te ga poslati na e-mail: bhexc@state.gov sa naslovom e-maila “2023 SUSI Scholars Application”. Kvalificirani kandidati će biti kontaktirani početkom prosinca.

Za potpune informacije posjetite stranicu Ambasade SAD-a u BiH.

Podijelite sa