Podcast, što i kako ??

Što je podcast? Podcast je najosnovniji digitalni audio program ili snimka, slična radijskoj ili televizijskoj emisiji, koja se može skinuti s interneta ili učiniti dostupnom i pristupiti joj sa raznih mobilnih uređaja. Kao i kod većine medija u digitalnom dobu, format, struktura i sadržaj podcasta često nalikuju onima starijeg analognog medija: radiodifuzijskog programa. Podcasti, poput radija, često se stvaraju serijski i redovito objavljuju nove epizode. Međutim, postoje važne razlike. Za početak, pojava vremena je za podcaste različita: Svaki slušatelj kontrolira kada (i na kojem uređaju) slušati podcast, za razliku od radija i televizije koji prikazuju emisije u određeno vrijeme. Također, epizodu podcasta možete napraviti bilo koju dužinu – pet minuta ili pet sati. Kao podcaster, imate kontrolu.

Vrste podcasta: Postoji više formata za vaš podcast. Razmislite koja je vrsta najbolja za prezentaciju vašeg sadržaja.

 • Intervju: Kao podcast Fresh Air-a, i ovo je najčešći format. Najčešće ima jednog domaćina koji upoznaje i intervjuira goste. Ova vrsta izdataka je format panel diskusije ili okruglog stola, s domaćinom koji vodi razgovor.
 • Monolog: Podcast u stilu komentara izgrađen je oko jedne osobnosti, koja emisiji pruža jedan glas ili jedno stajalište.
 • Višestruki domaćini: u ovom formatu podcast je podijeljen između nekoliko različitih ljudi ili dva ili više zajedničkih domaćina koji vode emisiju.
 • Narativno: Za razliku od prva tri, ovaj je stil pripovijedanja podcast usredotočuje se na način na koji je sadržaj predstavljen. Na mnogo je načina ta vrsta potaknula popularnost podcastinga u posljednje vrijeme. Mnogi narativni podcasti imaju izrazito linearnu kvalitetu i uglavnom se ne mijenjaju u drugu temu ili segment.
 • Mješoviti: Ovaj hibridni format koristi različite elemente ostale četiri vrste sadržaja. Također može mijenjati sadržaj s drugih medija, poput radija ili televizije.

.

Podcast i izvedenice: Nekoliko internetskih medijskih formata koji sadrže zvuk nalikuju jedan drugome, ali nisu svi tehnički podcastovi.

 • Podcast: Kao što je gore definirano, digitalna datoteka koja se fokusira na audio sadržaj i može se preuzeti s web stranice ili s oblaka.
 • Video podcast: Ponekad se naziva „vidcast“, sličan je podcastau, ali uključuje vizualnu komponentu koja može biti prezentacija fotografija ili stvarnih videozapisa.
 • Webcast: Razlikujući faktor za webcast je da oni obično uključuju žive segmente.
 • Vlog: Vlog ili video blog koristi format u stilu bloga (najnovija je epizoda prikazana najprije), ali prikazuje sadržaj u video formatu (na platformi kao što je YouTube).

.

Podcast oprema koja će vam trebati:

Poboljšanja hardverske i softverske tehnologije drastično su promijenila način na koji se podcastovi razvijaju, stvaraju, proizvode i objavljuju. Pored toga, prijenosna računala, stolna računala, tableti, telefoni i drugi uređaji opremljeni su snažnijim procesorima i drugim značajkama koje čine stvaranje podcasta jednostavnim. Postoje čak i novi, jeftini načini kako biste bili sigurni da vam okruženje pomaže postići najbolji kvalitet zvuka.

 • Prijenosno ili stolno računalo: Sva prijenosna i stolna računala (i Mac i PC) omogućuju vam snimanje, uređivanje i proizvodnju vašeg podcasta. PCMag pruža izvrsne preglede na računalima koji će vam pomoći u pretraživanju, ali softver DAW (digitalna audio radna stanica) koji namjeravate koristiti može utjecati na to koristite li Mac ili PC (razlikuje dosta stvari, uključujući i vrstu konekcije, lightning i usb).
 • Audio sučelje i miksete: Ako ne koristite USB mikrofon, morat ćete postaviti audio sučelje na računalu kako biste analogni audio signal iz vašeg XLR mikrofona pretvorili u digitalni signal. Cijene audio kartica, entry level rang se kreće od 100,00 – 400,00 KM. Najvjerojatnije će vam trebati i mikseta, osobito ako u podcastu sudjeluje više osoba (no ukoliko kupite zvučnu karticu iz vrha ponude, vjerojatno nećete imati potrebe za miksetom).
 • Software za uređivanje zvuka: Za pravilno snimanje podcast-a na računalu, trebat će vam softver DAW (digitalna audio radna stanica), poput ProTools / Audition / GarageBand / Cast / Zenactr / Audacity ili sl.. Možete snimati zvuk, uređivati ​​ga, prilagođavati tonske kvalitete, dodavati efekte da biste ga učinili potpunijim i obavljali mnoge druge zadatke podcastinga. Također možete uvesti audio zapise, uključujući audio koji ste snimili na vanjskom audio snimaču, tabletu ili telefonu.
 • Mikrofoni: Mikrofon je najvažniji dio opreme za podcasters, budući da je odgovoran za reprodukciju glasova koje ćete stvoriti u emisiji, imate dvije vrste s obzirom na priključivanje xlr i usb, i ogroman cijenovni raspon, koji odgovara i razlici u kvaliteti.
 • Slušalice: Važno je da dobijete najbolje zvučne slušalice koje možete priuštiti, budući da ćete ih koristiti za praćenje zvuka u stvarnom vremenu i za preslušavanje reprodukcije vaše emisije. Ali morat ćete se pobrinuti i da im bude ugodno. Istražite recenzije na mreži kako biste pronašli kvalitetu i udobnost. Za podcasting je najprikladniji tzv. “closed” zatvoreni dizajn, jer sprječava istjecanje zvuka iz slušalice u mikrofona.
 • Zvučna izolacija: Važan aspekt snimanja zvuka je uspostavljanje odgovarajućeg audio studija za izradu vašeg podcasta koji bi trebao biti zvučno izoliran. Profesionalne postavke mogu koštati tisuće dolara, ali možete stvoriti i proračunsku verziju.
 • Dodatna oprema: pop filtar može značajno promijeniti kvalitetu zvuka. To je zaštitna oprema, koja se postavi ispred vašeg mikrofona. Također želite investirati u dobro osmišljene mikro stalke za svoj studio..

Za kupiti navedenu opremu: Thomann.de ; Artist.ba ; Brothers-music.com ; Musiker.hr

Primjeri najpopularnijih podcasta regije:

Podcast inkubator, Hrvatska
Podcast Bura, BiH
Podijelite sa