Marketing na društvenim mrežama

Želite se baviti marketingom na društvenim mrežama, a niste sigurni kako da to pravilno i dobro radite? Pomoći ćemo vam da saznate dosta o marketinškim platformama, vrsti publike koja vam je potrebna i ciljevima koje možete ostvariti na ovaj način.

U današnje vreme, sve se događa na društvenim mrežama. Gotovo da nema boljeg načina nego da se putem platformi dođe do novih klijenata. Ponuda i potražnja su nikad veće i zaista ima mjesta na tržištu za svakoga i za sve vrste proizvoda. Ipak, u moru različitih društvenih mreža nije lako pronaći onu koja je najpogodnija i najadekvatnija za reklamiranje. Zato pojedinci biraju reklamu na svim mrežama, misleći da je to najbolja strategija. Iako može da upali, na kraju se najčešće dogodi da ne možete na svim “poljima” uspjeti, naročito ako radite sami. Činjenica je, ipak, da su neke platforme itekako korisnije od drugih. Suština je u ciljnoj grupi kojoj se obraćate, o tome ovisi koja društvena mreža će vam najviše odgovarati. Kada se u ovom smislu odabere prava platforma, onda nije teško komunicirati sa svojom publikom. Imati ćete bolju konverzaciju, veći doseg, kao i izvor prihoda koji ćete generirati. Za početak, društvene mreže na kojima se najbolje reklamirati su: Instagram, Youtube, Facebook, Tiktok, Twitter, LinkedIn i Pinterest.

Strategija za marketing – Ovo zvuči veoma komplicirano, a zapravo uopće ne mora biti, ako se svaki korak posebno i podrobno isplanira. Poduzimanje aktivnosti na društvenim mrežama nikako ne smije biti spontano i neplanirano. Svaki korak mora biti osmišljen i dio jedne šire strategije. Sve je to plan koji vodi ka ostvarenju ciljeva. Ono što za početak treba uraditi, jeste da kada je u pitanju digitalni marketing iskreno sagledate trenutne rezultate, a kakve očekujete u budućnosti. Naravno, i budućnost treba definirati kao bližu ili dalju. Također, potrebno je definirati alate koji su potrebni da bi se ciljevi ostvarili. Tajna je u tome da plan treba biti dovoljno precizan, ali i koncizan. Svaka opširnost vodi u neostvarenost. Treba biti ambiciozan, ali realan po pitanju očekivanja.

Ciljevi – Ako ih nema, nemate ni dokaz uspješnosti strategije marketinga koju ste primijenili. Ciljevi su dobri ako su dostižni, mjerljivi i vremenski ograničeni. Ponekad se ulaže mnogo napora, a ciljevi nisu zadovoljavajući. Tada je potrebno mijenjati strategiju kako biste povratili investirano i počeli zarađivati.

Provjera trenutnog stanja društvenih mreža – Veoma je važno kako trenutno stojite na društvenim mrežama. Brojke o kontaktima su veoma važne. Također je bitno provjeriti gdje se nalazi vaša publika. Primjera radi, ako je ciljna grupa starija, oni se nalaze pretežno na Facebooku. Za mlade, trenutno je atraktivniji Instagram. Ukoliko se bavite političko-društvenim temama, onda je prava platforma Twitter. Kada se ove stvari lijepo prouče, onda slijedi poboljšavanje korisničkih računa. Ponekad je dovoljna i samo jedna društvena mreža za uspjeh.

Poboljšavanje računa društvenih mreža – Ako ste shvatili da svoju ciljnu mrežu uopće nemate, kreirajte je. Zatim pratite sve optimizacije. Promocija korisničkog računa je korisna, može pomoći da se poveća doseg svake vaše objave. Ne stidite se da zavirite kod konkurencije. Što više sličnih profila “lajkate” ili “upratite”, to će više njihovih klijenata uočiti i Vas. Nemojte krasti ili “doslovno kopirati”, ali se dobro zagledajte u njihove popularne objave. Također, veoma važno je ugledati se na uspješne – lidere. Oni vam nisu konkurencija, najbolje vam mogu pokazati kako da stignete tamo gdje su oni. Suludo je biti ljubomoran na takvu konkurenciju, ona može najviše pomoći.

Raspored objava – Ovaj raspored treba biti do sitnih detalja precizan. Najvažnije od svega je koliko često ćete postavljati sadržaj, u kojim vremenskim razmacima i u kojoj količini. Veoma je važna i vrsta sadržaja. Primjera radi, nije isto da li se objavljuju slike ili video klipovi, to jest, da li je postavljena samo jedna slika ili tri. Društvene mreže imaju svoju statistiku i u njoj možete vidjeti podatke o tome kada je vaša publika najaktivnija tokom dana.

Procjena postignutog – Ona se može uraditi na više načina. Jedan od njih je da uradite istraživanje na društvenim mrežama i pitajte pratioce o svom radu. Ovakav feedback može biti veoma koristan za poboljšanje rada, čak i ako je povratna informacija krajnje pozitivna, strategije se moraju s vremena na vreme mijenjati, hvata se korak sa trendovima, a i promjene same po sebi vas čine aktuelnijima na tržištu.

Instagram – Instagram je veoma popularna platforma koja broji milione korisnika. Ona ne forsira tekst, već fotografije. Imate pristup brojnim alatima za dopiranje (apps i programi) do željene publike. Fotografija je moćan alat za marketing. Ona omogućava kreativnost, zanimljivost i komunikaciju sa publikom. Jedan od dobrih načina, ako prodajte nešto, jeste da zamolite svoje kupce da i oni okače fotografije korištenja. Tu su važni “hashtags”, kojima se dopire do suradnika i šire publike. Veoma su popularni Instagram story, Instagram reels i Instagram live. Svakom od njih treba pristupiti na poseban način. Na krilima ovih mogućnosti, šanse se povećavaju. Instagram feed treba biti dobro organiziran kao cjelina jer on reprezentira profil, story bi trebalo da je vremenski dobro organiziran, a reels kratak i efektan.

Facebook – Budući da ima više od dvije milijarde korisnika, Facebook se smatra jednom od najpogodnijih platformi za reklamiranje. Oglasi na Facebooku su jedan od izuzetnih alata za reklamiranje iz nekoliko razloga. Prije svega, pomaže vam da stupite u kontakt sa onima koji su posjetili vašu web lokaciju. Pomoću njega možete doprijeti do njih i da im se preporučite. Možete kreirati publiku sa liste telefonskih brojeva ili e-mail adresa koje imate. Na taj način veoma lako dolazite do kupaca. Naravno, u neke ozbiljnije i profesionalnije svrhe, potrebna vam je poslovna Facebook stranica. Manje poslove možete voditi i sa profila, ali se i u ovom slučaju, koliko god biznis bio mali, preporučuje stranica koja se bavi isključivo onim što radite i nudite.

Youtube – Korisnički račun na YouTubeu ne može biti jedini način za reklamiranje, ali ako je kvalitetan i dobar može biti od ogromne pomoći. Ovdje se objavljuje audio-video sadržaj, koji može biti različitog trajanja i različitih kategorija. Youtube se može koristiti za “postanje” video snimaka koji će biti ugrađeni na vašu web lokaciju. Svi ti vizualni sadržaji, naročito ako su smisleno napravljeni, veoma su privlačni za kupce. Pored zarade od pregleda, imati ćete i veći broj onih koji kupuju, naročito ako ih uputite na ostale društvene mreže koje vodite.

TikTok – I dok je Instagram polako izgubio status društvene mreže za mlade, TikTok se još uvijek smatra platformom namijenjenom mlađoj populaciji. Prije svega, to su osnovci i srednjoškolci, eventualno mlađi adolescenti. Bilo kako bilo, i ova platforma broji milijunske korisnike. Bavi se kratkim i zabavnim video snimcima, koji su montirani i sadrže glazbu ili replike iz serija, filmova, drugih video klipova. Tu su plesovi, brži tutorijali i komične stvari. Reklo bi se kako ovdje nema mjesta marketingu, ali nije tako. Uklapanjem u trendove i stvaranjem kratkih, a duhovitih video klipova, možete stvoriti veoma pogodno tlo za proizvode i usluge koje nudite. Naročito ako su vaša ciljna grupa mladi ljudi, veoma se dobro možete snaći uz nekoliko korisnih savjeta od marketing stručnjaka. Trendovi se brzo mijenjaju na TikToku, zato treba upratiti sve što dolazi i uklopiti se u postojeće.

Twitter – Ako je TikTok mreža koja pretežno zanima mlade, onda možemo reći da je Twitter ona platforma namijenjena ljudima srednjih godina koji se interesiraju za dnevno-političke i kulturne teme. Ona i te kako može biti pogodna za reklamu. Tu se dobivaju veoma svježe i nove informacije, kao i originalni sadržaji. Ova mreža dozvoljava lako dijeljenje veze do novih stranica. To znači, ako redovno dijelite sadržaje, lako ćete dobiti nove pratioce i novu publiku. Na Twitteru je veoma važno izgraditi reputaciju, kako bi vas ljudi masovnije pratili. To se, svakako postiže, dijeljenjem kvalitetnih sadržaja.

LinkedIn – Ova mreža smatra se profesionalnom poslovnom mrežom i najboljom za generiranje potencijalnih klijenata. Dok na ostalim mrežama možete naći zaista veliki broj korisnika, LinkedIn okuplja samo ljude iz poslovnog sveta, koji tragaju za specifičnim sadržajem. Ova mreža služi za ažuriranje klijenata o svom poslovanju, traženje članova tima ili povezivanje sa partnerima iz iste branše. U poslovnom svijetu, ova društvena mreža je nešto bez čega ne možete.

Pinterest – Statistika kaže da je skoro 90% korisnika Pinteresta nešto kupilo na ovoj mreži. Ova platforma na neki način objedinjuje sve prethodne. Pogodna je za lijepe fotografije koje su praćene nekim kratkim tekstom, sa obaveznim linkovima i vezama do stranica proizvoda. Ono što je još važno, na Pinterestu je omogućena direktna kupovina, tako da je više nego pogodan za promoviranje i reklamu raznih proizvoda. Na ovaj način se dopire do više potencijalnih kupaca, jer su oni direktno povezani sa sadržajima koji se nude, a ova opcija također i omogućava dopiranje do veće publike. Dakle, pored toga što je olakšana kupovina, lakše je i doprijeti do nekih novih ljudi.

A uvijek se možete posavjetovati sa menadžerima društvenih mreža…

#instagram #facebook #youtube #tiktok #twitter #linkedin #pinterest #drustvene_mreze #marketing

Podijelite sa