Budi sam svoj dizajner – Top 10 alata za kreiranje vizualnih sadržaja !!

Najboljih 10 alata za kreiranje vizualnog sadržaja, raznih infografika, logotipa i sličnog materijala koji će Vam pomoći u tome su: Canva, Crello, Pixlr, Stencil, Logo Garden, Snappa, Infogram, Vector, BeFunky i Piktochart. Osim ovih programa, postoji još mnoštvo drugih online programa sa sličnom namjenom. Ovo su samo neki od besplatnih programa koje najčešće koriste oni koji su početnici ili se uopće ne bave grafičkim dizajnom, dok neki od ovih programa imaju i pro verzije, odnosno plaćene verzije, dok su drugi potpuno besplatni programi.

Canva

Canva je definitvno broj jedan i nezaobilazan program za kreiranje raznih vrsta grafičkog i marketinškog materijala. Ovaj besplatni program nudi stotine urneka dizajna za razne vrste dokumenata i milione slika koje možete koristiti u procesu kreiranja vizualnog sadržaja. Veoma je jednostavan za korištenje sa ogromnom bazom fotografija koje možete koristiti pri kreiranju sadržaja. U ovom programu možete kreirati mnoštvo vizualnog sadržaja, od pamfleta i sličnog materijala preko objava i banera za društvene mreže do infografike. Osim toga, Canva nudi i mnoštvo vrlo kreativnih urneka za pisanje rezimea. Pored besplatne, postoji i Canva Pro verzija programa po cijeni od $ 9,95/mjesečno koji ima i probni period. Mogućnost nadogradnje otključava dodatne funkcije, uključujući: milione fotografija, stotine fontova, ikona i oblika, kao i jednostavne alate i filtere za uređivanje fotografija.

Stencil

Stencil je alat stvoren s namjerom da pomogne onima koji se ne bave grafičkim dizajnom da kreiraju vizualni sadržaj za društvene mreže. Posjeduje na stotine urneka dizajna koje možete prilagođavati za različite platforme. S ovim programom također dolazi bezbroj mogućnosti uređivanja slika. Besplatna verzija omogućava kreiranje do 10 objava mjesečno, te ograničen izbor fotografija za pozadinu i ikonica. Pro verzija ($ 9/mjesečno) i Unlimited verzija ($ 12/mjesečno) omogućavaju od 50 do neograničenog broja fotografija, ikonica, mnoštvo fontova, urneka i još mnogo toga.

Pixlr

Pixlr je online program za obradu fotografija, a omogućava jednostavno uređivanje fotografija, kao što je prilagođavanje dimenzija, dodavanje teksta, naljepnica i okvira na fotografije, i kreiranje više od 600 efekata, te dodavanje brojnih filtera. U biti, Pixlr je mnogo jednostavnija i besplatna verzija Photoshop-a sa manje mogućnosti.

Logo Garden

Logo Garden nudi stotine različitih šablona iz raznih industrija na osnovu kojih možete graditi vlastiti logotip. Alat je besplatan s mnoštvom tutorijala kako da ispravno kreirate logotip, kao i mnoštvom urneka i oblika od kojih možete krenuti u izradi logotipa.

Vector

Vectr je aplikacija za grafiku i program za crtanje i dizajn vektorskih oblika, logotipa i slika. Možete raditi s oblicima, tekstom i s više slojeva istovremeno, a jednostavan set tutorijala čini ga odličnim za početnike.

Crello

Crello je najjednostavniji alat za stvaranje animacija i grafika za društvene mreže i web. Za korištenje ovog alata Vam nisu potrebne nikakve dizajnerske vještine. Omogućava stvaranje odličnih fotografija, kako za društvene mreže, tako i za ostale grafike temeljene na webu. Dostupan je s trideset tri različita formata i desetina hiljada besplatnih urneka za kreiranje profesionalnih vizuala.

Piktochart

Piktochart je besplatan dizajnerski program pomoću kojeg možete kreirati vizuale za društvene mreže, infografiku, prezentacije, ali i kreirati materijale za printanje kao što su letci, posteri i slično. Posjeduje mnoštvo urneka, kako za letke i slične materijale, tako i za razne vrste izvještaja, kao što je marketing plan. Ovaj program nudi i pro verziju za $ 24/mjesečno.

Snappa

Snappa je jednostavan i besplatan alat za kreiranje vizualnog sadržaja za društvene mreže. Ovaj program omogućava veliki broj urneka sa prilagođenim dimenzijama za sve vrste objava, banera i oglasa na društvenim mrežama. Osim toga, omogućava kreaciju i prilagođavanje fotografija i infografike za blogere. Pro verzija ovog programa nudi dodatne opcije i iznosi $ 10/mjesečno.

Infogram

Infogram je program koji omogućava kreiranje infografike, grafikona, različitih vrsta izvještaja, prezentacija, ali i vizuala za društvenu mrežu Facebook. Posjeduju veliki izbor urneka, kao i veliki izbor fotografija. Pored besplatne verzije, nude i druge plaćene pakete već od $ 19/mjesečno.

BeFunky

BeFunky je besplatan program koji omogućava kreaciju vizualnog sadržaja za društvene mreže, kreaciju postera, letaka, pozivnica, vizit kartica, brošura, menija, online oglasa i još mnogo toga. Plus verziju programa možete kupiti po cijeni od $ 4,99/mjesečno.

Podijelite sa