Natječaj za dodjelu potpora za obrazovanje tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanje

Natječaj Zaklade hrvatskih branitelja za dodjelu potpore za obrazovanje učenicima srednjih škola. Mogu sudjelovati djeca smrtno stradalog ili nestalog branitelja, djeca dragovoljaca, djeca ratnih vojnih invalida, djeca ostalih branitelja koji sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, hrvatski ratni vojni invalid, dragovoljci i sami hrvatski branitelji iz Domovinskog rata. Također, treba naglasiti da se prema Zakonu o braniteljima smrtno stradalim braniteljima smatraju i oni koji su umrli od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u ratu ili, primjerice, oni koji su izvršili samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem.

Kao i prošle godine, mjesečni iznos potpore tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanja za učenike iznosi 200 kuna, odnosno 26,54 eura nakon što to postane službena valuta u Hrvatskoj. Ovu potporu učenici će primati kroz 10 mjeseci školske godine, odnosno u razdoblju od 1. rujna do 30. lipnja u školskoj godini 2022./2023.

Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije:

  • Kategorija A1 – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za djecu smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji A1 može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: ima priznat status člana obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata; da je redoviti učenik srednje škole; da ne ponavlja razred; da ima prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole najmanje 3,75; da mjesečni prihodi u prethodnoj godini po članu kućanstva ne prelaze 100% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
  • Kategorija B1 – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za izvrsnost. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji B1 može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: da je redoviti učenik srednje škole; da ne ponavlja razred; da ima prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole najmanje 4,50; da mjesečni prihodi u prethodnoj godinu po članu kućanstva ne prelaze 100% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
  • Kategorija C1 – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za učenike slabijega socioekonomskog statusa. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji C1 može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: da je redoviti učenik srednje škole; da ne ponavlja godinu; da ima prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole najmanje 3,25; da mjesečni prihodi u prethodnoj godini po članu kućanstva ne prelaze 60% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
  • Kategorija D – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji D može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: da je redoviti učenik srednje škole, da posjeduje Rješenje o primjerenom programu obrazovanja, da mjesečni prihodi u prethodnoj godini po članu kućanstva ne prelaze 100% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Svi kandidati, trebaju poštom dostaviti pisanu prijavu na obrascima koji se mogu preuzeti na linkovima ili u Centrima za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, a što je još potrebno priložiti u prijavi pogledajte u dokumentu pri dnu teksta.

Iz Zaklade naglašavaju da kandidat sam bira kategoriju u koju se prijavljuje odnosno može podnijeti prijavu isključivo putem jednog obrasca.

Prijave na Natječaj podnose se zaključno s 3. listopadom 2022. godine na adresu:

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
Park Stara Trešnjevka 4, 10000 Zagreb, Hrvatska
(s naznakom – Natječaj za potporu za obrazovanje)

Obrasci:

Podijelite sa