Trikovi i savjeti kako dobiti bolje fotografije na smartphone uređajima

Da bismo postali dobri fotografi treba nam puno više toga od jednostavno kvalitetne kamere. Istina je da je i tehnologija kojom baratamo isto tako važna, no nije sve u njoj. Ipak, uz pomoć nekoliko savjeta, trikova i uz poneku aplikaciju svatko od nas tko barem malo ima smisla za fotografiranje može od svog pametnog telefona dobiti puno više od običnih fotki.

Priprema je najvažnija! Koja je najoptimalnija rezolucija i kvaliteta prikaza slike?

Prije nego što počnemo s fotografiranjem, prva stvar koju trebamo obaviti jest otići u postavke kamere i namjestiti ih. Vrlo često je slučaj takav da tvorničke postavke opcije kamere nisu optimalne, što znači da ako opcije ostavite ovako nećete dobiti najviše što možete dobiti od kamere svog uređaja (bez obzira na to o kojem se uređaju radi). Recimo omjer slike. Neki uređaji ”po defaultu” imaju postavljene postavke na omjer 4:3. Ovaj omjer nekada može biti dobar, no uglavnom nije. Probajte postaviti na 16:9, jer kod omjera 4:3 slika uglavnom izgleda ”odrezano”.

Što se tiče kvalitete fotografije slike, prva stvar koju treba imati na umu jest da viša kvaliteta troši i više memorije uređaja, stoga ne bi bilo loše imati i jednu microSD karticu. Ako vaš uređaj nema utor za microSD, obrišite svoje stare fotografije prije nego što krenete fotografirati nove kako biste uštedjeli na prostoru unutarnje memorije.

Savjet zlata vrijedan – očistite leću svog uređaja

Ovo je nešto na što često ne obratimo pozornost no isto tako je važno kao i druge stvari. Čistoća leće kamere vašeg uređaja također određuje koliko će neka fotografija biti kvalitetna ili koliko neće biti. S obzirom na to da su nam uređaji vrlo često u torbicama ili džepovima leće, baš kao i cijeli uređaji se znaju vrlo lako zaprljati.

Prije fotografiranja obrišite cijeli uređaj i posebnu pozornost posvetite naravno leći, s obzirom da je ona najvažniji dio kod fotografiranja. Za čišćenje leće odabirite tkaninu od nježnih vlakana (jer je jako bitno da prilikom brisanja ne ogrebete staklo leće).

Pronalaženje idealnih postavki za fotografiranje

Svi oni koji se malo više bave fotografiranjem znaju da postoje tri vrlo važna faktora koja određuju kvalitetu svake fotografije. To su: vrijeme izloženosti, otvor blende i vrijednosti ISO-a. Ove tri opcije zajedno određuju koliko će fotografija biti svijetla prilikom i nakon fotografiranja, kao i oštrinu pozadine te kako će se objekt koji se fotografira uhvatiti na slici (što isto tako ovisi i o tome je li objekt koji se fotografira statičan ili pokretan). S obzirom da je ovo troje jako važno recimo nešto i o njima.

Otvor blende: U pogledu fotografiranja kamerama na pametnim telefonima vrlo često je nemoguće korigirati otvor blende s obzirom da je on postavljen na fiksne vrijednosti. Iz tog razloga je važno kada fotografiramo da veću pozornost obratimo na postavljanje opcija vezanih uz ISO vrijednosti i vrijeme izloženosti, to jest druga dva čimbenika. Kada uključimo automatski način kamera će sama pokušati odrediti ove vrijednosti, što nije uvijek najbolje rješenje, stoga je bolje da uključimo ručni način, jer tako imamo veću kontrolu nad opcijama.

Vrijeme izloženosti: Duže vrijeme izloženosti je dobra opcija ako želimo poboljšati osvijetljenost onoga što želimo fotografirati (ovo osobito igra veliku ulogu u uvjetima niske razine svjetlosti). No što je objekt duže vremena izložen to postoji veća mogućnost da će on stvoriti odsjaje, što opet može biti od koristi (pogotovo ako fotografiramo pejsaže, kao što su rijeke, zalaske sunca i sl.). Kratko vrijeme izloženosti može poslužiti kako bismo ”zamrznuli” trenutak i na brzinu fotografirali neku sliku.

ISO vrijednosti: Druga vrsta vrijednosti o kojoj nešto trebate znati jest ISO vrijednost. Radi se o vrijednostima koje pokazuju osjetljivost na svjetlo senzora kamere. Što je ova vrijednost viša to je senzor osjetljiviji na svjetlost. Kamere koje imaju viši ISO mogu na primjer, skratiti vrijeme izloženosti i na taj način mogu dati fotografije koje će biti oštrije. U okolišu koje ima slabu svjetlost često puta će nam trebati i viša ISO vrijednosti i duže vrijeme izloženosti. Zašto onda jednostavno ne fotografirati koristeći visoku ISO vrijednost? Razlog je dosta jednostavan: visoka ISO vrijednost je dobra, pogotovo u uvjetima niske razine osvijetljenosti, no ona isto tako stvara i efekt ”zrnatosti” na fotografiji. Svaki pametni telefon se ponaša malo drugačije. Neki pokazuju problem sa ”zrnatošću” pri rezoluciji od 400 ili 800 dok drugi to pokazuju čak i dosta ranije. Kako bismo ovo izbjegli trebamo naučiti kako naši uređaji odgovaraju na ISO vrijednost i otkriti koja je ISO vrijednost u biti najoptimalnija. Kod većine uređaja 200 je najbolja vrijednost.

Sami postavite i odredite fokus

Za idealno lijepu fotografiju puno toga će ovisiti i o pravilnom fokusiranju. Autofokus je obično dosta koristan, no niti on nije bez greške jer nakon svega niti autofokus ne zna što je točno ono što mi prilikom fotografiranja želimo staviti u- fokus. Jedan dodir prstom je dovoljan da se izbjegne ovaj problem, s obzirom da rješenje i jest fokus na dodir. Dodirnite ekran svog uređaja na onome mjestu gdje želite da kamera fokusira. U ručnom načinu rada aplikacije fokusirati možete u cijelosti sami, što vam daje dodatnu kontrolu.

Fotografirajte više uzastopnih fotografija i potom ih posložite kako želite

Umjesto da pokušate fotografirati jednu ”savršenu” fotografiju nečega ili nekoga puno je bolje da fotografirate više istih fotografija i da ih onda kasnije posložite kako vam odgovara, a one koje nisu dobre da obrišete. Prilikom uzastopnog fotografiranja obratite pozornost na ono što vaš uređaj fokusira i samo dajte. Uz to, fotografirajte što je više moguće puta (ili što više imate priliku nešto fotografirati), sve dok ne dođete do one ”idealne” fotografije. Ono što je dobro kod današnjih pametnih telefona jest to što gotovo svaki ima mogućnost ”burst” fotografiranja, odnosno fotografiranja automatski više fotografija odjednom. Iskoristite ovu mogućnost i kasnije razvrstajte fotografije koje su bolje i koje su lošije kvalitete.

Fotografirajte koristeći obje ruke

OK, ponekad će biti potrebe za fotografiranjem brzih slika i nećemo imati vremena za ovo, no u svakoj drugoj situaciji je poželjno koristiti obje ruke za fotografiranje. Razlog je jednostavan: jedna ruka je ”drhtavija” od dvije, a što je kamera nemirnija to je veća mogućnost da će fotografija biti zamućenija, odnosno lošije kvalitete. Što manje pomičete svoj uređaj dok fotografirate to će kvaliteta fotografija biti bolja.

Također, dostupne su mnoge korisne besplatne aplikacije za uređivanje fotografija poput Adobe Lightroom-a i dr…

Podijelite sa