Pregled studentskih domova u RH

Smještaj u studentskim domovima mnogim je studentima najpoželjniji jer je cjenovno najpristupačniji i uglavnom se nalazi u blizini svih sadržaja koji su bitni studentima. Ipak, i takav smještaj ima svojih nedostataka. Manjak privatnosti, male sobe i zajedničke prostorije, nedostatak prostora za učenje, prehrana u menzi koja nije uvijek na zavidnoj razini samo su neki od parametara zbog kojih studenti ponekad i odustaju od života u studentskom domu. 

No, što zapravo kažu oni koji su proveli studentski život u studentskim domovima – koje su prednosti, a koji nedostaci pojedinog studentskog doma i koji su najbolje ocijenjeni studentski domovi? Kako bismo doznali odgovor na to pitanje, usporedili smo Google ocjene studentskih domova u Hrvatskoj. 

Zagreb

Četiri zagrebačka studentska doma mogu se pohvaliti velikom navalom. Naime, svake se godine za dom prijavi oko 10.000 zagrebačkih studenata, a mjesta ima za nešto više od pola prijavljenih. Ipak, s obzirom na cijenu stanovanja u Zagrebu, toliki broj prijava za studentski dom odraz je nužde.

Najbolje ocijenjen studentskim dom u Zagrebu je “Cvjetno naselje” s ocjenom 4,6/5. Mnogima se sviđa to što je Cvjetno ugodno mjesto za život bez puno buke, a neki hvale i menzu i slastičarnu. Ipak, nekima smeta nedostatak parkinga u okolici doma, kao i, kako navodi jedan komentator, loša prometna povezanost. 

Studentski dom “Stjepan Radić“, najveći studentski dom. S obzirom na to da je CN u potpunosti obnovljeno, dok su na Savi neki paviljoni stariji, za očekivati je da će ocjena biti nešto lošija. Ipak, s ocjenom 4,5/5, i Sava se može pohvaliti zadovoljnim korisnicima. Neki komentatori navode kako je Sava studentski dom pun života, zabave, mladih i nevjerojatnih ljudi, a kao prednost ističu i prometnu povezanost sa svim dijelovima grada, blizinu većih trgovina, ljekarni, doma zdravlja, shopping centara, fitnessa i svega ostalog što studentu treba za svakodnevni život. Među negativnim stranama ističu se 5. i 6. paviljon koji su još uvijek neobnovljeni. 

Studentski dom “Ante Starčević” koji sa svoja tri paviljona, smatraju mnogi, spaja ono najbolje od Save i Cvjetnog naselja. U mirnom je okruženju, ali ipak ima prilike za zabavu i druženje. Ocijenjen je s 4,3/5, a glavni razlog nižih ocjena nedostatak je menze u sklopu doma. 

Studentski dom “Lašćina” također je ocjenjen s 4,3/5, a kao glavna prednost ističe se menza. Lašćina još uvijek nije obnovljena tako da je loše stanje soba glavni razlog lošijih ocjena, no za studente koji studiraju na fakultetima u istočnom dijelu grada, lokacija je dobra, a mnogi ističu i da je dom okružen zelenilom i da se nalazi u mirnom okruženju. 

Split 

Najbolji dom u Splitu je Studentski dom “dr. Franjo Tuđman” koji sa svojih 4,6/5 slovi kao dobro opremljen i moderan dom s prostranim sobama. 

Studentski dom “Bruno Bušić” nedavno je obnovljen, no još nije uspio zaraditi ocjenu veću od 4,3/5. 

Ostali gradovi

Studentsko naselje Trsat u Rijeci ocjenjeno je s visokih 4,7/5 zbog modernog izgleda i dobro opremljenih soba, ali nekima smeta nedostatak zelenila i sadržaja poput bankomata. Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić ocijenjeno je s tek 3,9/5, što ga čini najlošije ocijenjenim domom na našoj listi. 

Svakako istaknuti novi Studentski dom u Dubrovniku koji je ocijenjen s 4,7/5, a neki su komentirali kako je smještaj u njemu na razini nekih hotela.

Studentskim dom u Varaždinu također je ocijenjen s 4,7/5 zbog modernih soba, moderne arhitektura, zelenila i dobrog restorana, a kao nedostatak navodi se parking.

Studentski domovi u Varaždinu i Dubrovniku ujedno su i najbolje ocijenjeni studentski domovi u Hrvatskoj kojima rijetko tko može naći zamjerku.

Podijelite sa