Sezona potrage za studentskim stanovima: vodič za što bezbolniji pronalazak stana za najam

Bez obzira na to tražite li stan samo za sebe ili ga planirate dijeliti s cimerima, donosimo nekoliko stvari na koje trebate paziti kako bi vam traženje stana prošlo što bezbolnije.

Sezona traženja stana za najam u sveučilišnim gradovima već je krenula, a stanovi s tržišta vrlo brzo nestaju. U Zagrebu, ali i u turističkim gradovima, već dugo nema dovoljno stanova za potrebe najma, pogotovo ne onih cjenovno i lokacijski pristupačnih studentima. Zbog toga se studenti u pravilu odlučuju na cimerstvo ili na život u garsonijerama. Bez obzira na to tražite li stan samo za sebe ili ga planirate dijeliti s cimerima, donosimo nekoliko stvari na koje trebate paziti kako bi vam traženje stana prošlo što bezbolnije. 

Postoje li skriveni troškovi?

Uz najamninu, koja je i sama često visoka, potrebno je obratiti pažnju na troškove režija. Neki stanodavci imaju praksu odrediti fiksni iznos režija koji se plaća svakog mjeseca, neovisno o potrošnji. Iako savjetujemo da režije plaćate po potrošnji, ako se odlučite pristati na fiksno plaćanje režija u istom iznosu svaki mjesec, svakako tražite od stanodavca da vam pokaže račune za režije kako ne biste plaćali više nego što je potrebno.

Također, provjerite sa stanodavcem na koji se način obračunavaju troškovi potrošnje vode. Dok neki stanovi imaju zasebno brojilo, mnogi nemaju, pa se potrošnja vode obračunava na razini zgrade, a onda se iznos dijeli na sve stanovnike zgrade, ovisno o tome koliko je stanara prijavljeno u pojedinom stanu. Ako nemate brojilo, pitajte stanodavca koliko je ljudi prijavljeno u vašem stanu. Naime, ako je prije vas u stanu bilo troje ljudi, a sad vas je dvoje, nema smisla da vam se potrošnja vode obračunava kao da vas je troje, pa tražite od stanodavca da s predstavnikom stanara dogovori promjenu. 

Prije nego što unajmite stan, provjerite postoje li još neki troškovi. Stanodavci obično traže polog u visini jedne najamnine, no neki traže polog i za nekoliko mjeseci unaprijed. Također, ako stan tražite preko oglasnika te ako je oglas objavila agencija, obratite pažnju na to plaća li se agencijska provizija u visini jedne najamnine te snosi li te troškove najmoprimac. 

Također, provjerite sa stanodavcem očekuje li od vas da plaćate pričuvu. S obzirom na to da bi trošak pričuve trebao snositi vlasnik stana, a ne najmoprimac, ne pristajte na to da plaćate pričuvu. Ako se ipak dogovorite da plaćate pričuvu, tražite od stanodavca da vam taj iznos odbije od stanarine. 

U kakvom je stanju stan?

Bez obzira na to koliko je detaljno stan prikazan na fotografijama, uvijek ga prije unajmljivanja otiđite osobno pogledati. Ako ne možete doći osobno jer ste u drugom gradu, zamolite osobu od povjerenja da pogleda stan za vas i obrati pažnju na sve relevantne stvari. Prije nego što dolazite pregledati stan, sastavite popis pitanja koja želite postaviti stanodavcu kako ne biste zaboravili provjeriti nešto što vam je važno. 

Prilikom posjeta stanu provjerite čujete li previše buke. Ako čujete kako susjed gleda televizor, kako u stanu iznad vas hodaju i kako vani prolaze auti i tramvaji, procijenite hoće li vam to biti previše buke za učenje i odmor. Život u zgradi sa sobom nosi i određenu dozu buke koju je nekad potrebno pretrpjeti, ali svakodnevna buka brzo će vam početi ići na živce.

Svakako provjerite i koliko stan ima ormara i mjesta za stvari (ima li svaka soba ormar, imaju li ormari police i slično) te hoće li vam to biti dosta mjesta. Provjerite nalaze li se u stanu kreveti ili kauči na razvlačenje i provjerite koliko su udobni. Iako vam se možda čini da kvaliteta kreveta nije toliko važna, nakon nekoliko tjedana spavanja na lošem kauču, shvatit ćete da je to jako bitna stavka. 

Iako vam se možda čini da ćete moći učiti na stolu u kuhinji, jako je važno da stan ima dovoljno mjesta za rad i da imate radni stol u vlastitoj sobi. Možda vam se čini da ćete moći dijeliti jedno radno mjesto s cimerom, no kada krene sezona ispitnih rokova, bit će vam jako teško dogovarati se. Ako stan nema radni stol, svakako provjerite bi li u vašoj sobi bilo dovoljno mjesta za njega. 

Provjerite u kakvom su stanju svi aparati. Iako nećete imati vremena uključivati kućanske aparate prilikom pregleda stana, obratite pažnju na to izgledaju li bojler, perilica, štednjak i ostali aparati kao da su redovito održavani ili izgledaju zapušteno. 

Važno je provjeriti i ima li u stanu vlage, nametnika i slično. Ponekad stanodavci znaju, kako bi maskirali miris vlage, pogotovo u stanovima u prizemlju i u suterenu, donijeti osvježivač zraka kada potencijalni najmoprimci dolaze pregledati stan. Ukoliko ne možete mirisom detektirati vlagu, provjerite ima li znakova vlage na zidu, pogotovo u prostorijama poput kupaonice, ali i na zidovima koje prostorije stana dijele s kupaonicom.

Ako stan ima internet, provjerite je li vam brzina zadovoljavajuća, a ako donosite svoj mobilni internet, provjerite je li signal dobar. Nakon što ste odlučili useliti se u stan, svakako prvi dan zajedno sa stanodavcem zapišite stanje u kojem ste zatekli stan. To uključuje očitanje brojila te zapisivanje sve štete (npr., šteta na zidu, razbijena pločica i slično). Time ćete spriječiti da stanodavac eventualnu štetu koja je nastala prije nego što ste došli pripiše vama. 

Lokacija

Teško je naći idealan stan po svemu, no ono što se studentima obično pokazalo kao najbitnije je lokacija stana. Raspored na fakultetu mnogima je kaotičan – može vam se dogoditi da ćete imati predavanja po cijele dane, da ćete usred dana imati rupu u rasporedu od pet sati, da ćete morati na vježbe i praksu u neke druge institucije i slično. Zato je važno da budete što je bliže moguće fakultetu.

Među stvarima na koje također treba obratiti pažnju kada tražite stan za najam je i blizina javnog prijevoza i prometna povezanost s fakultetom (ako morate dva puta presjedati da biste došli do fakulteta, to će vam oduzeti značajno više vremena nego ako samo trebate sjesti na jedan tramvaj), blizina ostalih sadržaja poput studentskih domova u kojima se nalaze menze ili studentskog centra, blizina kopiraone, knjižare, trgovine koja radi i vikendom te ostalih sadržaja koji su vam važni (teretana, parkovi, kafići…). 

Privatnost, odnos sa stanodavcem i odnos sa susjedima

Ako potpisujete ugovor o najmu, što je svakako preporuka, pažljivo pročitajte svaku stavku. Pogotovo obratite pozornost na to koliko često stanodavac smije dolaziti u stan. Običaj je da stanodavac maksimalno jednom mjesečno dolazi u stan, primjerice po najamninu, a češće od toga jedino ako ga najmoprimac pozove. Sa svojim stanodavcem budite u dobrom odnosu, iskreno komunicirajte eventualne probleme, stanarinu plaćajte prema dogovoru i pokažite mu da se brinete za stan te da nema razloga dolaziti kontrolirati vas. Plaćanjem stanarine imate pravo i na privatnost. Provjerite i koliko ranije morate javiti stanodavcu da se planirate preseliti iz stana, odnosno koliki je otkazni rok definiran ugovorom te ne pristajte na otkazne rokove od nekoliko mjeseci. 

Prije nego što unajmite stan, provjerite koliko susjedi toleriraju poneku zabavu ili proslavu. Naravno da nećete pretjerivati i glasno partijati svaki tjedan, ali ako će vas svaki put kad vam netko dođe u goste čangrizavi susjedi tužiti stanodavcu, razmislite je li to baš stan za vas. 

Ako se prije potpisivanja ugovora ipak predomislite i primijetite da stan zbog nečega nije za vas, iako ste možda već rekli stanodavcu da ćete unajmiti stan, smijete se predomisliti. Puno je bolje nastaviti s potragom nego živjeti u prostoru koji vam po nečemu ne odgovara. U svom ćete stanu provoditi puno vremena, važno je da se u njemu osjećate ugodno.

Izvor: Studentski.hr

Podijelite sa