Dodjela sredstava za jačanje poljoprivredne prakse kroz naučna istraživanja

Objavljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 2.400.000,00 KM za mjeru podrške jačanju poljoprivredne prakse kroz povezivanje sa naučnim i istraživačkim organizacijama, u okviru projekta EU4AGRI.

Cilj je da se kroz bespovratna sredstva EU ojača razvoj naučnih i istraživačkih institucija u BiH, te da se podrži razvoj kapaciteta organizacija koje ekonomski i interesno okupljaju poljoprivredne proizvođače i prerađivače, saopćeno je iz projekta EU4AGRI.

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti visokoškolske i naučno-istraživačke ustanove iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije, veterine i biotehnologije registrirane u BiH. One se mogu prijaviti isključivo u partnerstvu sa najmanje jednom organizacijom koja interesno ili ekonomski okuplja poljoprivredne proizvođače – poljoprivredne zadruge, poduzeća iz sektora poljoprivredno-prehrambene proizvodnje ili udruženja poljoprivrednih proizvođača i druge nevladine organizacije koje imaju iskustvo u realizaciji projekata iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 2.400.000,00 KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 100.000,00 KM do 400.000,00 KM.

Dobitnici podrške sredstva će koristiti za realizaciju projekata koji uključuju naučna istraživanja u oblastima ublažavanja posljedica i prilagođavanja na klimatske promjene, uvođenje novih proizvodnih tehnologija s ciljem povećanja produktivnosti.

Sredstva se mogu koristiti i za uvođenje digitalnih alata i tehnologija u proces primarne poljoprivredne proizvodnje i preradu poljoprivrednih proizvoda, zaštitu i unapređenje zdravlja životinja i biljaka i dobrobiti životinja, te smanjenje gubitaka i otpada hrane.

Prijave se mogu podnijeti do 12. rujna 2022.g. u 17:00h, isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava na linku.

Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem službene stranice projekta eu4agri.ba

Podijelite sa