“Vještine budućnosti” – Job Lab edukacija namijenjena srednjoškolcima

Najavljujemo specijalnu edukaciju za učenike „Job Lab – Vještine budućnosti“ baziranoj na 15 godina iskustva u oblasti tržišta rada i mladih.

Trosatna edukacija namijenjena učenicima srednjih škola ima za cilj karijerno ih savjetovati kroz interaktivno predstavljanje tržišta budućnosti i koje su to vještine i kompetencije koje će se tražiti i biti najvažnije prilikom zapošljavanja.

Ova tema je više nego potrebna danas i zbog činjenice da je svaka treća osoba nezaposlena, a preko 50% mladih nema posao. U nedostatku sistemske profesionalne orijentacije Job Lab nudi ne samo pojašnjenje slike o tržištu rada već i daje konkretne smjernice kako da učenici tokom školovanja i budućeg usmjerenja mogu razvijati one vještine koje će se najviše tražiti u budućnosti.

Edukacija će se održati u utorak, 26. travnja 2022.g. od 14:00h, u Edukacijski i umjetnički centar “NotiS” (facebook i instagram).

Do kraja radionice, učenici će biti u mogućnosti:

  • dati pregled promjena u potrebama tržišta rada (Ekonomija znanja),
  • razviti razumijevanje o primjeni Vještina budućnosti,
  • procijeniti vlastite vještine/ talente/ interese u odnosu na potrebe tržišta rada,
  • uvidjeti opcije za kritičko promatranje vlastitih snaga i slabosti te pro-aktivno traženje prostora za osobni angažman (uključujući i volonterizam i brigu za zajednicu),
  • predstaviti vlastitu mapu puta razvoja karijere,
  • analizirati predstavljene alate koji povećavaju mogućnost konkurentnosti na tržištu rada,
  • uvidjeti potrebu za uspostavljanjem mreže podrške za ostvarivanje mape puta,
  • nastaviti istraživati mogućnosti za unapređenje vlastitih kompetencija (korištenje dostupnih resursa i informacija koje nude prilike),

Nakon edukacije za najaktivnije učesnike će se organizirati studijska posjeta u Sarajevo koja će uključivati elemente praktičnog upoznavanja mladih s suvremenim radnim okruženjima.

Možete se prijaviti putem Google forme na linku. Registriranim učenicima bit će dostavljene dodatne informacije o programu i temi.

Koncept edukacije „Job Lab“ nastala je kroz projekt „Aktivni Mladi – Ključne kompetencije“ u okviru MDG Projekta UNICEF-a uz podršku ministarstava obrazovanja/prosvjete u BiH i Zavoda za zapošljavanje, Telemach fondacije i MUNJA inkubatora.

Munja Inkubator je do sada surađivao s preko 200 srednjih škola i kroz natjecanja Business Challenge koje se održava od 2013. godine i kroz program Prilika Plus.

Telemach Fondacija zajedno s partnerima podržava mlade ljude u BiH i podstiče ih da naprave prve korake u nastavku obrazovanja, traženju zaposlenja odmah nakon srednje škole, u aktivnom uključivanju u život zajednice i sveobuhvatnom ličnom razvoju.

Radujemo se Vašem sudjelovanju, dobrodošli

Podijelite sa