Prijavite se na studentsko natjecanje: BiH traži najbolje pilote papirnatih aviona!

Stotine papirnatih aviona i ove godine vinut će se u nebo iz ruku naših najboljih pilota. Treba vam samo list A4 papira, mašta i vješte ruke koje papirnati avion trebaju poslati što dalje od protivničkog.

Bosna i Hercegovina i ove godine učestvuje u ovom velikom svjetskom studentskom natjecanju gdje će studenti iz BiH međusobno odmjeriti snage, a najbolji će na svjetsko finale Red Bull Paper Wings.

  • Zenica – Univerzitetska dvorana u Kampusu Univerziteta 9. ožujka.
  • Tuzla – Dvorana Mejdan 16. ožujka,
  • Sarajevo – Sportska dvorana na Grbavici 18. ožujka,
  • Mostar – Univerzitet Džemal Bijedić 25. ožujka,
  • Banja Luka – Univerzitetska sportska dvorana 30. ožujka.

Dakle, nema kerozina, nema motora, samo list A4 papira, mašta i vješte ruke pilota koje papirnati avion trebaju poslati što dalje od protivničkog. Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu krajem travnja, a najbolji iz tri natjecateljske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će BiH na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu. BiH je, podsjećamo, tamo i ranije imala predstavnike, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Iako sve zvuči vrlo jednostavno, zapravo nije. Žiri će, nema sumnje, i ove godine imati pune ruke posla. Zbog toga, preporuka organizatora studentima je da već sada krenu sa pripremama.

Rekord iz Guinnessove knjige za najduže vrijeme leta je postavio Japanac Takuo Toda, njegov papirni avion napravljen od lista papira formata A5 je 28. ožujka 2009. godine uspio u zraku ostati nevjerovatnih 24,91 sekundi. Amerikanac Joe Ayoob drži rekord za najveću razdaljinu leta, on je 26. veljače 2012. godine papirni avion koji je osmislio njegov zemljak John Collins bacio na let dug 69,14 metara.

Sve informacije o pravilima i prijavama na takmičenja možete pronaći na redbull.ba web stranici.

Podijelite sa