Bečke kompanije istražuju utjecaj osvjetljenja na učenje

U tri osnovne škole u okolini Beča do sredine 2022. godine se provodi istraživanje kako bi se utvrdilo kakav uticaj ima “pametno osvjetljenje” na atmosferu učenja i dobrobit učenika i nastavnika.

Bečka elektroprivreda Wien Energie i kompanija Aspern Smart City Research (ASCR), koju su osnovali Siemens, Wien Energie, Wiener Netze i Grad Beč, započeli su ovu školsku godinu istraživačkim projektom adekvatnog osvjetljenja u učionicama.

Najsavremenija LED-rasvjeta štedi vrijedne resurse i doprinosi energetski efikasnoj budućnosti. Pitanja o rasvjeti zasnovanoj na potrebama učenja odnose se na to kako svjetlost utiče na opće raspoloženje u učionici, prirodni ritam djece i određene aktivnosti.

Polazi se od pretpostavke da toplije svjetlo s više žutih ili crvenih komponenti (oko 3000 Kelvina) pospješuje kreativne aktivnosti kao što su slikanje, ples ili pjevanje. S druge strane, hladnije svjetlo s većim udjelom bijele boje (više od 4.000 Kelvina) treba da podstiče koncentraciju neophodnu za čitanje, pisanje ili računanje, što će se pokušati dokazati u nastavi.

Po tri učionice u svakoj od tri škole su opremljene odgovarajućim LED osvjetljenjem, dok ostale, u svrhu poređenja, nisu. U toku školske godine učenici više puta odgovaraju na uzrastu prikladna pitanja i rješavaju male zadatke za evaluaciju. U istraživanje su uključeni i nastavnici i roditelji putem kratkih upitnika. Projekt prati interdisciplinarni tim iz ASCR-a, koji se sastoji od psihologa, stručnjaka iz oblasti klimatske politike i komunikacija te tehničara.

Podijelite sa