Natječaj Vlade Francuske za studente u akademskoj 2021/22. godini

U okviru strategije promocije Francuske kao odredišta za studiranje i u cilju promocije osnovnih studija i odlaska na studiranje u Francusku, Vlada Francuske može dodijeliti stipendije za osnovne studije studentima iz Bosne i Hercegovine koji su se u akademskoj 2021./2022. prijavili za studiranje putem predupisne procedure (DAP) ili Parcoursupa.

Stipendija pokriva troškove upisa na državni univerzitet, osiguranje i mjesečnu stipendiju u iznosu od 700 eura. Agencija Campus France može pomoći odabranom kandidatu pri pronalasku smještaja u akademskoj 2021./2022.

Tko se može prijaviti? Možete se prijaviti ako ste:

  • Državljanin Bosne i Hercegovine
  • Izabrali univerzitete u okviru procedure DAP/Parcoursup

Kako će se vršiti izbor kandidata?

Komisija za dodjelu stipendija će prvenstveno uzeti u obzir kvalitetu odabranog studijskog programa, rezultate ostvarene tokom školovanja, motivaciju kandidata i nivo poznavanja francuskog jezika. Budući da je poznavanje francuskog jezika veoma bitno, učenicima Međunarodne francuske škole (CIFS) i učenicima dvojezičnih odjeljenja će se posvetiti posebna pažnja. Budući da je izvrsnost glavni kriterij odabira, prioritet prilikom dodjele stipendija Ambasade Francuske u BiH će biti studenti za master i doktorske studije, ali dobre kandidature kandidata za osnovne studije također mogu biti uzete u razmatranje.

Svaka kandidatura treba sadržavati:

  • Foto-presliku putovnice,
  • Pismo motivacije na francuskom (sa navedenim izborima studija),
  • Ocjene (na francuskom ili BHS),
  • Diplomu DELF B2 / Validnu potvrdu TCF,
  • Plaketu ili brošuru tri glavna studijska programa po izboru kandidata.

Navedene dokumente treba poslati u formatu PDF najkasnije do 31. siječnja 2022. e-mailom na stipendije2021@institutfrancais.ba. Kandidati će dobiti potvrdu primitka kandidature.

Nepotpuni zahtjevi neće biti uzeti u razmatranje.

Dodatne informacije, Ured Campus France Bosnie-Herzégovine, zeljka.divkovic@institutfrancais.ba  ili 033-586-230

Podijelite sa