U LinkedInu vjeruju kako je budućnost tržišta rada – fleksibilna

Promjene na tržištu rada koje su započele s pandemijom koronavirusa prije godinu i pol prilično su radikalne i svima je jasno da se situacija više nikada neće vratiti na staro. Zaposlenici koji su osjetili slobodu i sve pogodnosti udaljenog rada više se ne žele vratiti u svoje urede 8 sati dnevno pet dana u tjednu, već od svojih poslodavaca prije svega traže fleksibilnost pri odabiru mjesta rada.

Tim se promjenama moraju prilagoditi i poslodavci koji bi na njih trebali gledati kao na veliku priliku koju treba iskoristiti kako bi se privukli novi talenti, zadržali postojeći, ali i kako bi se svima pružila bolja i ugodnija radna okolina u kojoj će biti učinkovitiji i sretniji.

Ovaj su trenutak velikih promjena kojem svi svjedočimo u LinkedInu nazvali velikim preslagivanjem, napisao je na službenom blogu kompanije potpredsjednik LinkedIna Mark Lobosco.

Oni su proveli istraživanje među više od 500 direktora velikih kompanija u SAD-u i Velikoj Britaniji oko promjena na tržištu rada i većina njih priznala je kako osjećaju pritisak te se moraju prilagoditi promjenama i novitetima na tržištu rada, no većina je njih oko toga prilično optimistična.

Riječ za koju možemo reći da će obilježiti tržište rada u budućnosti je – fleksibilnost. Lideri kompanija vjeruju da će ona biti dobra za zaposlenike (istraživanja su pokazala da veliki broj njih želi barem dio radnog tjedna raditi udaljeno), ali i za kompanije.

Nema jedinstvenog rješenja

Ta fleksibilnost ne može biti ista za sve, jer će ovisiti o samim kompanijama i vrstama posla te nema jedinstvenog rješenja koje će odgovarati svim tvrtkama, no kako smatra izvršni direktor LinkedIna Ryan Roslansky, dugoročno će se najboljim pokazati rješenja koja su bazirana na povjerenju i fleksibilnosti.

Kao platforma namijenjena kompanijama i profesionalcima te zapošljavanju, i LinkedIn je najavio neke novitete na svojoj mreži koji bi trebali pomoći tvrtkama i zaposlenicima u prilagodbi “velikom preslagivanju” i promjenama na tržištu rada. Prilikom traženja novih talenata, kompanije će tako na LinkedInu jasno dati do znanja jesu li otvoreni za rad od kuće i hibridni rad ili zahtijevaju isključivo rad iz ureda. Također, dobit će i mogućnost traženja zaposlenika prema njihovim željama o preferiranom mjestu rada. LinkedIn uvodi promjene i na stranicama kompanija na svojoj mreži – npr. moći će objaviti potencijalne zahtjeve oko cijepljenja zaposlenika, planove oko vraćanja u urede ili žele li nastaviti s udaljenim / hibridnim radom itd.

Rad iz ureda ili od kuće? Appleovi zaposlenici poslali su Timu Cooku jasnu poruku

Još jedna posljedica promjena u globalnoj ekonomiji jest potreba za konstantnim poboljšanjem vještina te edukacija i stjecanje novih vještina. Skoro tri četvrtine direktora vjeruju kako su edukacija i trening nužni kako bi zaposlenici, a s njima i tvrtke i dalje bili učinkoviti te se prilagodili novim uvjetima na tržištu. LinkedIn će i po pitanju edukacije pomoći profesionalcima pa će do 9. listopada 40 edukativnih tečajeva na ovoj mreži biti potpuno besplatno. Također, najavili su i lansiranje platforme za razvoj novih vještina – LinkedIn Learning Hub.

Iako je jasno da je pred cijelim svijetom razdoblje velike nesigurnosti zbog situacije u kojoj smo se našli, tvrtke i zaposlenici morat će zajedno će proći kroz sve prepreke, naglasio je Lobosco na službenom blogu.

U LinkedInu vjeruju kako je, bez obzira na sve izazove, pred nama novi svijet koji će na krilima zajedničkih vrijednosti, povjerenja i fleksibilnosti pružiti puno više uspjeha i kompanijama i zaposlenicima.

Podijelite sa