YourJob – mladi poduzetnici dobili financijska sredstva i mentorsku podršku za pokretanje poduzeća

U uvodnom obraćanju mladima je pročitana poruka ravnatelja Caritasa BiH koji je ovom prigodom čestitao na osvojenim poticajima te istaknuo: „Mi smo u Caritasu BiH uvijek radosni kada mladi ljudi pronađu svoj profesionalni i životni put u BiH, koji zajedno s nama, rade na poboljšanju situacije i kreiranju bolje i kvalitetnije atmosfere u domovini“. Mons. Knežević je iskoristio prigodu zahvaliti se i donatorima projekta: Caritasu Austrije, Austrijskoj razvojnoj Agenciji, Fondaciji Medicor i Renovabisu, a koji su omogućili Caritasu BiH financijska sredstva za investiranje u mlade u Bosni i Hercegovini. „Dragi mladi poduzetnici, budite postojani u svojim namjerama, upravljajte transparentno s povjerenim vam sredstvima“, zaključio je mons. Knežević.

Sudionicima se potom obratila i predstavnica Caritasa Austrije gđa Martina Maetzl koja je napomenula kako je ovaj projekt dio širih nastojanja Caritasa Austrije za potporu zapošljavanju mladima u Jugoistočnoj Europi, te kako projekt YourJob koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Albaniji predstavlja svojevrstan odgovor Caritasa na nezaposlenost mladih i njihov odlazak iz ovog područja.

U BiH su otvorena tri savjetovališta za zapošljavanje mladih: Banja Luka, Čapljina i Mostar, u kojima radi šest savjetnica za zapošljavanje mladih. Savjetnice zajedno s mladima rade na jačanju kompetencija, pronalaze potrebne obuke i/ili poslodavce, prate jačanje kompetencija mladih osoba. Ovim programom je planirano osigurati 22 granta za mlade poduzetnike čime se potiče zapošljavanje i samo zapošljavanje mladih osoba. Mladi od 15 do 30 godina iz regije Banja Luka, Čapljina i Mostara mogu se informirati kako se uključiti u aktivnosti YourJob programa putem društvenih mreža Facebook i Instagram YourJobBiH, putem emaila yourjob.bih@caritas.ba i u savjetovalištima za zapošljavanje mladih u ova tri grada. Trogodišnji regionalni program YourJob provodi mreža Caritasa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji u 14 gradova/općina, a ima za cilj osnaživanje mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. U Bosni i Hercegovini YourJob program provodi Caritas BiH u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka, uz financijsku potporu Caritasa Austrije, Austrijske razvojne Agencije, Fondacije Medicor i Renovabisa. (caritas.ba).

U okviru projektnih aktivnosti inkubatora poslovnih ideja i financijske potpore za pokretanje poduzeća dvadeset mladih je sudjelovalo na boot campu u Mostaru u ožujku 2021. god., na kojem su naučili kako svoju biznis ideju pretočiti u biznis plan, te su svi aplicirali biznis ideju za financijsku potporu. Najbolje ideje su predstavljene stručnoj komisiji na online pitch prezentaciji te je odobreno jedanaest poticaja za mlade poduzetnike. Na ceremoniji potpisivanja ugovora mladi poduzetnici predstavili su svoje ideje i planove na osnovu kojih su dobili priliku ideju pretvoriti u realnost.

Martina Đorđevska iz Mostara predstavila je biznis ideju izrade visoko kvalitetnih maslaca od orahastih plodova. Po struci je prehrambeni tehnolog i već sedam godina radi na pripremi namaza inspirirana rezistencijom na gluten. Želi ponuditi visokokvalitetni bosanskohercegovački proizvod osobama koje žele konzumirati zdravu hranu i smanjeni unos šećera. Testirala je proizvod koji je dobio pozitivne kritike. U proizvodnji koristi domaće repromaterijale. Od dobivenih financijskih sredstava namjerava nabaviti mašine kako bi mogla povećati proizvodnju i prodaju.

Novi mladi poduzetnici koji su tijekom današnje ceremonije potpisali ugovore dobiti će financijska sredstva u iznosu od oko 8.000,00 KM, te mentorsku i stručnu potporu za pokretanje svog poduzeća.

Tijekom dosadašnje provedbe programa YourJob u BiH je potpomognuto više od 1.200 mladih osoba kroz projektne aktivnosti, poput pripravničkog programa u trajanju od šest mjeseci za 150 mladih osoba, organizirano više od 110 obuka za stjecanje vještina ili profesionalno usavršavanje za više od 550 mladih, dok je 70 mladih osoba su započelo proces samozapošljavanja, U prethodnom periodu je 150 osoba pronašlo stalno zaposlenje, dok je 94,5% mladih je izjavilo da su motiviraniji i bolje pripremljeni za traženje posla.

Podijelite sa