Mladi mostarski književnik Ivan Vrljić, predstavio svoju drugu knjigu “Kula od karata zlata”

Knjiga aforizama “Kula od karata zlata” autora Ivana Vrljića predstavljena je u ponedjeljak večer, 5. srpnja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru na spomendan HKD Napredak i blagdan njegovih zaštitnika, slavenskih apostola braće sv. Ćirila i Metoda.

Ovo je druga Vrljićeva knjiga, a izašla je u nakladi HKD Napredak Glavne podružnice Mostar. Svoj prvijenac zbirku poezije “Putnik u vremenu” objavio je u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Ivan Vrljić je rođen u Mostaru 1989. godine. Diplomirao je smjer povijest umjetnosti i filozofiju pri Filozofskom fakultetu u Mostaru. Član je HKD-a Napredak. Radi kao profesor u Gimnaziji fra Grge Martića u Mostaru. Kolumnist je  više mostarskih portala. Piše književne kritike, recenzije, osvrte s područja umjetnosti. Pjesme su mu prevedene na slovenski i engleski jezik.

U ime mostarske podružnice Napretka i Povjerenstva za izdavaštvo i medije HKD Napredak nazočnima obratio se i pozdravio nazočne Miroslav Landeka, dopredsjednik tog društva. Naglasio je kako su spomendan HKD Napredak i blagdan svoga zaštitnika željeli obilježiti promocijom knjige te da osim brojnih tribina, predavanja, tečajeva i izložbi, mostarska podružnica HKD Napredak u svom radu potiče i izdavaštvo.

Moderator promocije bio je Marko Suton, član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Govoreći o knjizi mostarska književnica Anita Martinac, između ostaloga je kazala, kako knjiga aforizama Kula od karata zlata sadrži uz aforizme još i filozofske misli i epigrame. Naglasila je kako duhovite i sažete misli kroz povijest književnosti uvijek imaju svoje vjerne čitatelje i poklonike.

– Teme o kojima se dotiče ova knjiga su svevremenske i tiču se svakoga od nas, a ponajviše apeliraju na poboljšanje nas samih koji smo na rubu nečega nepoznatog, pogotovo u ovo doba pandemije covida -19 kad smo kao čovječanstvo na rubu najveće hamletovske krize čovjeka: ‘biti ili ne biti’ – kazao je sam autor Ivan Vrljić.

Naveo je kako je u njegovoj knjizi zapravo riječ o svim onim stvarima o kojima ljudski karakteri, odnosno obični smrtnici ne mare, a to su sebičnost, egoističnost, nedostatak poštenja…

U glazbenom dijelu programa nastupila je magistrica glazbene umjetnosti Lucija Hrstić izvedbama na klaviru, a aforizme iz knjige te prigodan tekst posvećen spomendanu HKD Napredak  čitao je Ivan Volić, član HKD Napredak.

Autor je na kraju zahvalio svima na dolasku te promotorima i predstavljačima kao i izvođačima koji su uveličali  predstavljanje knjige i spomendan HKD Napredak.

Posebno je zahvalio svima koji su zaslužni što je knjiga ugledala svijetlo dana. Kolegi Višeslavu Lučiću, članu uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, na naslovnici i crtežima, recenzentici knjige Ljubici Ivančić, novinarki iz Tomislavgrada, kao i glavnom uredniku knjige splitskom književniku Mladenu Vukoviću.

Podijelite sa