Europska banka za obnovu i razvoj – Krediti za energetsku učinkovitost, ostvarite 20% povrata sredstava

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u BiH, putem zajma za ProCredit banku u iznosu od 2 mil EUR.

Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, pumpe za grijanje, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta, saopćeno je iz EBRD-a.

U saopćenju se navodi da će zajmoprimci nakon uspješnog provođenja, imati pravo na vraćanje sredstava do 20% iznosa zajma, kao podsticaj koji financira EU.

Sredstva u iznosu od 135 mil EUR osigurana su putem Programa financiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije.

Program podržavaju EU, Investicioni okvir za zapadni Balkan (VBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo financija, a dio Regionalni program energetske efikasnosti (RPEE) za zapadni Balkan.

Direktor EBRD-a za BiH Manuela Nasle izrazila je zadovoljstvo što će putem GEFF linije biti omogućeno povoljno financiranje domaćinstvima u BiH za ulaganja u mjere energetske efikasnosti, a što će voditi kvalitetnijem životu, ali i nižim računima za struju.

U zemlji u kojoj prevladavaju zagađenje zraka i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj zajam dio je zelene agende EU za zapadni Balkan i nastavit ćemo usko surađivati s našim partnerima – EU, Austrijom i VBIF-om, zbog poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima privrede i smanjenja energetskog intenziteta u regionu – istakla je Nasle-ova.

Podijelite sa