HPD “Prenj 1933” Mostar – Škola sportskog penjanja

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa ASPK Neretva, organizira 1. školu sportskog penjanja.

Uvijeti za upis u školu sportskog penjanja su:

  • 18 godina starosti,
  • tjelesno i psihičko zdravlje,
  • članstvo u planinarskoj udruzi ili klubu koji je član jednog od tri planinarska saveza u BiH.

Obveze polaznika

Penjanje sportskih smjerova je po svojoj prirodi rizična aktivnost. Unatoč svim mjerama opreza, uvijek postoji realna opasnost od nesreća koje za posljedicu mogu imati tjelesne ozljede u rasponu od onih lakših, pa sve do teških ozljeda sa trajnim posljedicama, pa čak i smrti. Kako bi rizik bio što manji, svi polaznici škole moraju biti fizički i psihički potpuno zdrave, zrele osobe, svjesne svoje velike odgovornosti prema sebi i drugima.

Odgovorno ponašanje prema sebi i prema drugima obaveze su svih polaznika škole. Ovime je obuhvaćeno ne samo vrijeme trajanja praktične nastave, već i cijelo vrijeme trajanja izleta. Za vrijeme trajanja škole zabranjeno je svako samostalno penjanje smjerova. Voditelj škole ima pravo u bilo kojem trenutku sa škole isključiti svakog polaznika ukoliko procijeni da se nije pridržavao navedenih pravila.

Nastavni program

Škola sportskog penjanja se sastoji od 7 sati teorijskih predavanja, 40 sati praktičnih vježbi, te šest cjelodnevnih izleta (2 dana x 2 vikenda, 1 dan x 2 vikenda) u prirodi.

Detaljan plan škole možete vidjeti ovdje.

Početak tečaja je predviđen za 7.5.2021. godine i trajat će četiri vikenda (petak-nedjelja). Lokacije na kojima će se izvoditi tečaj su penjališta u okolici Mostara. Promjena lokacija je moguća zbog vremenskih uvjeta. Cilj škole sportskog penjanja je osposobljavanje njenih polaznika za samostalno i odgovorno penjanje sportskih smjerova u uvjetima suhe stijene. Na završnom ispitu ispitna komisija, koju će sastaviti voditelj škole, ocjenjuje da li polaznik škole savladao sva potrebna znanja za odgovorno i sigurno penjanje sportskih smjerova u uvjetima suhe stijene.

Postoje međutim preduvjeti koje svaki polaznik i polaznica tijekom škole moraju zadovoljiti kako bi uopće mogli pristupiti tom ispitu.

Uvjeti za izlazak na ispit su:

  • odsustvo sa maksimalno dva od ukupno četiri predavanja škole,
  • odsustvo sa maksimalno dva od ukupno četiri izleta škole,
  • odrađene sve praktične vježbe koje se na školi uče.

Polaznici koji ne zadovolje navedene uvijete neće moći pristupiti završnom ispitu.

Cijena škole iznosi 150 KM po polazniku, a uplaćuje se prvog vikenda tečaja. U cijenu su uključeni troškovi organizacije tečaja i potrebna oprema.

Prijave se primaju popunjavanjem PRIJAVNICE, a broj polaznika je ograničen. 

Prijave se zaprimaju do 1.5.2021. godine.

Dodatne informacije možete dobiti kod voditelja tečaja Josipa Volarića (063/495-821) i Vedrana Ugljena (061/308-477) instruktora sportskog penjanja.

Podijelite sa