Meditacija – vrijeme za sebe. Kako započeti?

Meditacija je oblik duhovnog vježbanja u kojoj osoba koja meditira svoju pozornost sustavno i planirano usmjerava prema određenom sadržaju, a najčešće se povezuje s kontemplativnim praksama koje su porijeklom iz istočnih religija.

Ono što se ističe kao najveća prednost meditiranja jest unutarnji mir, kontrola emocija, lakše postizanje fokusa u poslu ili drugim aktivnostima, smanjenje utjecaja stresa ili lakše nošenje sa stresom, bolja pozornost i koncentracija. No, ono što mnogi ističu jest i bolje upoznavanje vlastitog načina funkcioniranja te kontrola vlastitih postupaka, ali i razumijevanje nekih modela i reakcija. 

Odakle početi?

Postoji niz jednostavnih uputa kako početi primjenjivati meditaciju kao dio svakodnevne rutine. Namijenjene su početnicima, ali su temelj svakog kvalitetnog bavljenja meditacijom.

Sjedite na miru dvije minute

Naizgled jednostavno, no mnogi ne mogu dvije minute sjediti potpuno mirno. Sjedite, pronađite ugodan položaj i samo budite mirni te mirno dišite. Tjedan dana odvojite po dvije minute dnevno i samo mirno sjedite. Nakon tjedan dana povećajte vrijeme na 4 minute. Povećavajte vrijeme dok ne dosegnete vrijeme od 8 minuta, što je izvrstan rezultat.

meditacija

Napravite to prvo ujutro kad ustanete

Vrlo je jednostavno reći “svaki dan ću meditirati”, ali mnogi lako zaborave tu odluku i počnu preskakati dane. Uspjeh u meditaciji, kako u sposobnosti i uvježbanosti opuštanja, ovisi i o redovitosti. Kako biste stekli naviku jutarnje meditacije, postavite si podsjetnik i odvojite par minuta za meditaciju svako jutro, čim se probudite.

Početnici se često brinu oko nekoliko pitanja: Kako trebam sjediti? Trebam li se osloniti o nešto? Mogu li koristiti jastuke? U početku to zaista nije važno, odaberite način koji vam najviše odgovara i samo sjedite. Možete sjediti na podu, na kauču, na stolici, gdje god i kako god se osjećate opušteno i udobno. Možete i ne morate prekrižiti noge. Važno je samo da se možete što bolje opustiti da vam je udobno.

Kad se pripremate za meditiranje, razmislite upravo o tome kako se osjećate. Boli li vas nešto? Jeste li pod stresom zbog neke situacije? Jeste li umorni, anksiozni? Važno je samo da osvijestite stanje u kojem se nalazite.

Kad ste se smjestili, osvijestite vlastito disanje. Razmišljajte o načinu na koji udišete te tako se fokusirajte na zrak koji kroz nos ispuštate iz pluća van. Brojite udahe, kako biste se što bolje na njih fokusirali.

Sigurno će vam se dogoditi da vam misli odlutaju. Ne brinite se, to je uobičajeno kod svih početnika. Važno je samo da se vratite mislima u meditaciju i pokušate se što više opustiti. Upravo je brojanje udaha ovdje velika pomoć u sprječavanju misli da “pobjegnu”. Tijekom meditacije mnogima se događaju naleti različitih emocija, od pozitivnih, poput ljubavi, sreće i ushićenja, do negativnih poput tuge. Protiv emocija se nikada ne treba boriti niti ih doživljavati kao neprijatelje. Važno je upoznati ih i znati živjeti s njima.

Ne brinite meditirate li ispravno

Ovo je situacija s kojom se susreću mnogi početnici. Zapamtite, nema krivog ili pravog načina, ispravan je onaj tijekom kojeg se vi osjećate ugodno i opušteno.

meditacija

Mnogi misle da je meditacija isključivo “isključivanje” misli od uobičajenih i pražnjenje. No, to nije cilj meditacije, iako se to ponekad tijekom meditacije dogodi. Mozak je “tvornica misli” i nemoguće ju je ugasiti. Umjesto toga, probajte samo vježbati fokusiranje i koncentraciju.

Nema prostora u kojem ne možete meditirati, kod kuće, u uredu, u javnom prijevozu, parku. Odvojite si samo malo vremena i okrenite se prema sebi i odradite svoju meditaciju.

Kad ste završili sa svojom meditacijom, obavezno se nasmijte. Budite sretni jer ste upravo učinili nešto pozitivno za sebe i jer ćete i sutra ponoviti isto. Osvijestite da je meditacija pozitivan način vježbanja koji vam donosi mnoge benefite, kako emocionalno tako i fizički.

Podijelite sa