Igrati ili ne? Pravdanje za roditelje

Kad je riječ o video-igricama, neki tvrde da se radi o bespotrebnom gubitku vremena ispred monitora i da video igre potiču nasilje i lijenost, dok drugi ističu njihove koristi kao što su bolji refleksi ili bolje pamćenje.

Većina video igrica može se dizajnirati na način da one imaju edukacijsku i psihičku korist za igrača. Igre u kojima se moraju koristiti repetativne akcije, poput udaranja određene mete palicom, mogu biti korisne za mišiće i mozak te pomažu nam da neke aktivnosti u stvarnom životu izvodimo bolje, prenosi The Business Insider. Video igre mogu imati jednak učinak na mozak poput čitanja knjige ili vožnje bicikla, a ovih 9 stvari navode na koji sve način nam video igre pomažu u stvarnom životu.

1. Igrači donose ispravne odluke 25% brže

Mnoge akcijske igrice zahtjevaju brzo razmišljanje i brze reakcije kako lik kojim upravljamo ne bi umro u igri. U stvarnim situacijama aktivni igrači bolje percipiraju što se događa oko njih i zbog toga donose odluke puno brže, navode znanstvenici Sveučilišta Rochester. U njihovom istraživanju, ispitanici u dobi od 18 do 25 godina podjeljeni su u dvije grupe. Jedna grupa je 50 sati igrala pucačinu iz prvog lica, igrice Call of Duty i Unreal Tournament. Druga grupa je igrala 50 sati Simse 2. Igrači akcijskih igara donosili su odluke 25 posto brže kod zadataka koji se nisu odnosili na videoigre. “Igrači akcijskih igara donose ispravnije odluke u određenom vremenskom periodu”, navela je znanstvenica Daphne Bavelier.

2. Videoigre stvaraju bolje osobe

Strateške igre mogu promijeniti naš način razmišljanja pa zbog toga učimo donositi pametnije i etički prihvatljivije odluke u stvarnim životnim situacijama. Igra Quandary koncipirana je na takvoj ideji jer se igrač nalazi u ulozi kolonijalizatora planeta Braxos i mora donositi odluke kojima bi riješio dileme naseljenika. “Ne vjerujemo da igranje video igara automatski pomaže igračima da imaju bolju perspektivu nad vlastitim životima, ali mislimo da igra predstavlja zabavan način predstavljanja ideja koje se mogu razvijati kroz razgovor s drugima i kroz dodatne aktivnosti na internetu”, navodi Scott Osterweil, kreativni direktor MIT Education Arcadea.

Istraživanje predvođeno znanstvenicom Daphne Bavelier sa Sveučilišta Rochester pokazuje da video igre poboljšavaju naš vid jer igrači postaju osjetljiviji na kontrast. Osobe koje igraju akcijske video igre, naročito pucačine iz prvog lica, za 58 posto su bolji u opažanju razlika u kontrastu, navodi znanstvenica. “Kada ljudi igraju akcijske videoigre oni mijenjaju moždani put odgovoran za vizualizaciju”, navodi Bavelier.

4. Poboljšavaju pamćenje i fokus kod starijih

Otkriveno je da video igra pod nazivom NeuroRacer poboljšava kratkoročno pamćenje i dugoročni fokus kod starijih ljudi, prenosi The New York Times, pozivajući se na istraživanje objavljeno u časopisu Nature. U istraživanju, grupa odraslih između 60 i 85 godina trebali su tijekom jednog mjeseca izdvojiti 12 sati igrajući navednu igricu. Šest mjeseci nakon igranja igre, starije osobe su bile bolje u multitaskingu, mogle su prikupiti više informacija u kratkom periodu vremena i postale su pozornije.

 

Igranjem video igara na Nintendu Wii poboljšane su vještine potrebne za obavljanje laparoskopije, operativnog zahvata u kojem se u trbušnu šupljinu uvodi malena cjevčica s kamerom kako bi se ograni vidjeli na ekranu. Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One otkrilo je da su doktori koji su jedan mjesec igrali Wii Tenis, Wii Stolni tenis ili igricu High Altitude Battle, bolje obavljali zadatke koji su testirali njihovu koordinaciju između očiju i ruku kao i preciznost pokreta. Znanstvenici su zaključili da Nitendo Wii u domovima mlađih kirurga može optimizirati njihov trening na simulatorima prije nego počnu raditi na stvarnim zahvatima.

6. Djeca s disleksijom bolje čitaju

Istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology otkriva da igranje akcijskih igara pomaže djeci sa disleksijom čitati brže i ispravnije. Djeca su igranjem video igara u periodu od 12 sati poboljšala brzinu čitanja više nego uz pomoć drugih tretmana za bolje čitanje, navode znanstvenici. Zbog poboljšavanja pažnje kod djece videoigre pomažu u stvaranju boljih vještina čitanja.

7. Predškolci imaju bolje motoričke vještine

Istraživanje Sveučilišta Deakin u Australiji otkriva da djeca u dobi 3 do 6 godina koja su igrala interaktivne igre imaju bolje motoričke sposobnosti od djece koja ne igraju takve igre, a to uključuje vještine udaranja, hvatanja, bacanja i odbijanja lopte. Postoji vjerojatnost da igre poboljšavaju koordinaciju između ruku i očiju, a znanstvenici također ističu da djeca koja imaju bolje motoričke sposobnosti mogu biti privučena interaktivnim igricama.

Naravno, ovo je sve preporučeno nakon izvršenih školskih i ostalih obveza, te u normalnim količinama..

Originalni tekst: Matej Devčić, Telegram.hr

Podijelite sa